Šinzó Abe: Zabitie japonského rukojemníka je poburujúce a neprípustné

NETKY.SK • 25 Január 2015, 10:07 • 2 min
Šinzó Abe: Zabitie japonského rukojemníka je poburujúce a neprípustné

TOKIO - javné zabitie japonského rukojemníka militantmi extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) je poburujúce a neprípustné.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes japonský premiér Šinzó Abe a opätovne vyzval na prepustenie japonského novinára, ktorého táto skupina zadržiava, napísala agentúra Reuters.
      

Šinzó Abe vo vyhlásení pre televíznu stanicu NHK reagoval na sobotňajšie zverejnenie videa, prostredníctvom ktorého IS oznamuje zabitie jedného z dvoch japonských rukojemníkov.
     

Premiér Abé podľa agentúry AP pripustil, že video je pravdepodobne autentické a rodine a priateľom usmrteného Harunu Yakawu vyslovil úprimnú sústrasť.
      

Požiadavku teroristov o výmene zadržiavaného novinára za džihádistu väzneného v Jordánsku Abe nekomentoval. Premiér tiež zopakoval predchádzajúce stanovisko, podľa ktorého sa Japonsko nehodlá vzdať terorizmu.
      

Džihádistické webové stránky zverejnili v sobotu videozáznam, na ktorom údajne vidno zabitého Japonca, jedného z dvojice japonských rukojemníkov, zadržiavaných militantmi z Islamského štátu.
      

Záznam sa objavil na internete po tom, ako v piatok vypršalo ultimátum na vyplatenie 200 miliónov dolárov, ktoré IS žiadal od Japonska ako výkupné za prepustenie rukojemníkov. 
      

Ide v podstate o audionáhrávku, ktorú dopĺňajú fotografické zábery. Na jednom údajne vidieť bezhlavé telo japonského rukojemníka Harunu Yakawu (42) po tom, ako ho sťali bojovníci IS.
      

Druhá fotka zachytáva druhého zadržiavaného Japonca Kendžiho Gota (47). V sprievodnom zvukovom zázname údajne samotný Goto prosí o záchranu svojho života. Únoscovia už podľa neho výmenou za jeho prepustenie nežiadajú výkupné, ale oslobodenie džihádistu väzneného v Jordánsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona