Šintavský hrad sa chystajú dobyť husiti

NETKY.SK • 1 September 2014, 18:41 • 2 min
Šintavský hrad sa chystajú dobyť husiti

SEREĎ - Po 584 rokoch ožije v Seredi atmosféra, keď sa v boji pri Šintave stretli husitské vojská s bojovníkmi kráľa Žigmunda Luxemburského. V sobotu 6. septembra budú husiti dobýjať Šintavský hrad v rámci Seredských slávností 2014. Podujatie sa uskutoční v areáli miestneho kaštieľa, ktorý na základoch slávneho vodného hradu Šintava vyrástol.

slovakia

left justify in out

"Po vlaňajšku, kedy Sereď oslavovala výročie prvej písomnej zmienky a do areálu prišlo viac ako 6000 ľudí, sme sa rozhodli v úspešnom programe pokračovať," povedal pre TASR riaditeľ Domu kultúry v Seredi František Čavojský. Seredské slávnosti otvorí dopoludnia šermiarske vystúpenie a ukážky dobový zbraní, popoludní si na svoje prídu najmä deti pri bábkovom predstavení Janko Hraško a neskôr to bude aj Kráľ kozia brada. Medzitým sa uskutoční vystúpenie sokoliarov, rytiersky turnaj a zatancujú brušné tanečnice. "Veľkovýpravná šou Dobýjanie Šintavského hradu v podaní Bludných rytierov z Beckova a spolupracujúcich skupín je naplánované na 18. hodinu," dodal Čavojský. Po nej je ešte na programe divadelné predstavenie hry Mira Gavrana Všetko o ženách. V Historickej uličke sa predstavia dobové remeslá a stredoveká kuchyňa. A v bastióne kaštieľa bude ochutnávka regionálnych vín a výstava z nedávneho výtvarného sympózia.
      

Podľa zdrojov historikov riadil kráľ Žigmund v roku 1430 zo stredovekého hradu Šintava, ktorý zohrával významnú úlohu v dejinách krajiny, boje proti husitom, ktorí vtrhli do Uhorska. Mesto Sereď sa snaží terajšiemu kaštieľu vrátiť znovu život. Po nenaplnených pokusoch predať ho sa rozhodlo otvoriť v ňom kultúrno-spoločenské a reprezentačné priestory, vrátane presťahovania Mestského múzea. Po archeologickom a architektonicko-historickom výskume chce pristúpiť k revitalizácii chátrajúcej pamiatky, na rekonštrukciu centrálnej časti kaštieľa si podalo projekt na poskytnutie prostriedkov z Regionálneho operačného programu. Celkové výdavky sú vyčíslené na 2,49 milióna eur, päť percent oprávnených výdavkov vo výške 124.000 eur pôjde v prípade získania grantu z prostriedkov mesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies