Sinirlioglu: Turecko a USA zintenzívnia snahy o vyhnanie IS zo sýrskej hranice

NETKY.SK • 18 November 2015, 17:49 • 2 min
Sinirlioglu: Turecko a USA zintenzívnia snahy o vyhnanie IS zo sýrskej hranice

ISTANBUL - Turecko a Spojené štáty v nadchádzajúcich dňoch zintenzívnia vojenské operácie zameraná na vytlačenie militantov z organizácie Islamský štát (IS) z územia v severnej Sýrii pri tureckej hranici, vyhlásil dnes turecký minister zahraničných vecí Feridun Sinirlioglu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tureckú štátna tlačovú agentúru Anadolu.

 

"Nedovolíme, aby bol Dáiš naďalej prítomný na našej hranici," vyhlásil Sinirlioglu, pričom použil výraz Dáiš, čo je skratka pre organizáciu Islamský štát v arabčine.

 

"Pokračujeme so vzdušnými operáciami v tomto regióne so Spojenými štátmi... Máme určité plány, ako ukončiť prítomnosť Dáišu na našej hranici. Keď budú tieto plány dokončené, naše operácie sa zintenzívnia. Uvidíte to v nadchádzajúcich dňoch," prisľúbil Sinirlioglu.

 

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v utorok oznámil, že USA začnú s Tureckom operácie na zabezpečenie hranice so Sýriou.

 

"Celá hranica severnej Sýrie, 75 percent z nej už bolo uzavretých. A začíname s Turkami operáciu na uzavretie zvyšných 98 kilometrov," citovala Kerryho tlačová agentúra DPA.

 

Kerry ani Sinirlioglu neposkytli bližšie detaily. Spojené štáty a tiež Turecko, ktoré disponuje druhou najväčšou armádou v NATO, zatiaľ odmietli možnosť vyslať značné množstvo pozemných jednotiek do severnej Sýrie, avšak niekoľko mesiacov diskutujú o spoločnom pláne na vyhnanie Islamského štátu z takmer stokilometrového pásu pozdĺž hranice prostredníctvom intenzívnych náletov.

 

Turecko a USA dúfajú, že vyhnaním militantov s pomocou sýrskych opozičných síl sa im podarí zahatať pašerácke cesty islamistov, ktorými putujú bojovníci a nelegálny tovar.

 

Boj proti džihádistom sa zintenzívnil po tom, ako si teroristické útoky v Paríži 13. novembra vyžiadali najmenej 129 obetí na životoch a zrejme bomba na palube spôsobila 31. októbra zrútenie ruského dopravného lietadla na egyptskom Sinajskom polostrove, pri ktorom prišlo o život 224 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona