Singapurský pas je najsilnejší na svete, vlastniť ho je skutočná výhra

NETKY.SK • 25 Október 2017, 10:18 • 2 min
Singapurský pas je najsilnejší na svete, vlastniť ho je skutočná výhra

SINGAPUR - Singapurský pas je momentálne ohodnotený ako "najsilnejší" na svete. Vyplýva to z najnovšieho Globálneho indexu pasov (GPI) zverejneného v stredu poradenskou spoločnosťou Arton Capital.

slovakia

left justify in out

Hodnotenie je založené na "bezvízovom pomere", ktorý tabeluje počet krajín, ktoré môže držiteľ príslušného pasu navštíviť bez nutnosti zaobstarať si víza alebo cestovné víza, vysvetľuje agentúra DPA. Singapurský pas sa dostal na najvyššiu priečku zmieneného indexu s bezvízovým skóre 159, čím tesne porazil pas nemecký (158) i švédsky (157).

 

Predmetnému zoznamu zvyčajne dominujú európske pasy, pričom ostatné dva roky toto prvenstvo pripadlo práve Nemecku. Singapur sa dostal na prvé miesto po tom, ako Paraguaj zrušil voči držiteľom pasov tohto juhoázijského mestského štátu v tomto roku vízovú povinnosť.

 

"Po prvý raz vôbec má najsilnejší pas nejaká ázijská krajina. Ide o jasný dôkaz inkluzívnych diplomatických vzťahov a účinnej zahraničnej politiky Singapuru," uviedol riaditeľ spoločnosti Arton Capital Philippe May. Ďalšími ázijskými krajinami, ktoré sa dostali do prvej dvadsiatky zoznamu GPI, sú Južná Kórea (skóre 157), Japonsko (skóre 156) a Malajzia (skóre 154).

 

Naopak, americký pas v tomto hodnotení utrpel od nástupu prezidenta Donalda Trumpa do funkcie; Turecko a Stredoafrická republika (SAR) totiž zrušili voči držiteľom pasu USA bezvízovú povinnosť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona