Singapur obžaloval chlapca za video proti zosnulému premiérovi a kresťanstvu

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 09:54 • 2 min
Singapur obžaloval chlapca za video proti zosnulému premiérovi a kresťanstvu

SINGAPUR - Súd v Singapure obžaloval tínedžera, ktorý zverejnil na internete video kritické voči zosnulému bývalému premiérovi Li Kuang-jaovi a kresťanstvu. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V osemminútovom klipe, ktorý bol zverejnený na internetovej stránke YouTube, 16-ročný Amos Yee Pang Sang okrem iných znevažujúcich výrokov povedal, že zakladateľ moderného Singapuru a Ježiš Kristus boli obaja "zákerní".

 

Video už z YouTube stiahli, ale jeho kópie ďalej kolujú v sociálnych médiách. Proti mladíkovi bolo podaných na polícii najmenej 20 sťažností za toto video nazvané "Li Kuang-jao je konečne mŕtvy!".

 

Tínedžera obžalovali z troch trestných činov - z urážky kresťanstva, urážky zosnulého štátnika a z údajného šírenia "neslušného obsahu" na internete. Mladík na videu takisto vyhlási: "Li Kuang-jao bol hrozný človek a príšerný vodca našej krajiny. Bol to diktátor, ale dokázal oklamať väčšinu sveta tak, že ho pokladali za demokrata".

 

Tínedžer ďalej prirovnal zosnulého politika k Ježišovi Kristovi: "Obaja prahli po moci a boli zákerní."

Yeea Pang Sanga zatkli v nedeľu 29. marca - práve v deň štátneho pohrebu zosnulého prvého premiéra Singapuru, ktorý zomrel na ťažký zápal pľúc 23. marca vo veku 91 rokov. Ulice mesta lemovalo počas pohrebného sprievodu vyše 100.000 ľudí.

 

Počas týždeň trvajúceho štátneho smútku stálo viac než 450.000 ľudí v rade celé hodiny, aby uvidelo rakvu s telesnými pozostatkami, vystavenú v parlamente. Spomienkové miesta v komunitných centrách na ostrove navštívilo približne milión ľudí.

 

Prvý singapurský premiér vládol v krajine pevnou rukou viac než tri desaťročia do roku 1990 a je považovaný za strojcu ekonomického úspechu Singapuru.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona