Šimpanzy dostávajú počas teplých dní v bratislavskej zoo aj vychladený melón

NETKY.SK • 2 August 2018, 16:45 • 2 min
Šimpanzy dostávajú počas teplých dní v bratislavskej zoo aj vychladený melón

BRATISLAVA - Počas horúcich letných dní trpia nielen ľudia, ale aj zvieratá. Preto bratislavská zoo prijala viacero opatrení, ktorými sa snaží zmierniť vplyv horúčav na ich zdravie.

slovakia

left justify in out

Zabezpečuje pre ne chládok v jednotlivých chovných zariadeniach, ako aj dostatočný prísun vody. Informovala hovorkyňa mesta Zuzana Onufer.

 

Odborníci tvrdia, že zvieratá by sa pri nedostatku vody mohli dehydrovať a pri pobyte na slnku a pri zvýšenej aktivite by sa ich organizmus mohol prehriať. Preto sú chovné zariadenia robené tak, aby zvieratá mali možnosť ukryť sa v chládku a vždy mali zabezpečený dostatočný príjem tekutín.

 

Niektoré druhy v zoo (medveď, leopard, jaguár, tiger, belaňa tundrová, hrošík libérijský) majú vo svojich výbehoch aj bazén, v ktorom sa môžu kedykoľvek počas dňa osviežiť. Iným sa vytvárajú takzvané bahniská (nosorožce, diviaky, zubry). "Blato z bahnísk okrem schladenia poskytuje aj ochranu pre kožu zvierat, pretože funguje ako opaľovací krém a zároveň ich chráni proti ektoparazitom. V niektorých výbehoch sa nachádza aj vyšší trávnatý porast, v ktorom sa zvieratá schovávajú a chladia," povedala Onufer.

 

Okrem dostatočného prísunu vody je zvieratám podávané množstvo ovocia a zeleniny, odkiaľ dokážu takisto prijímať tekutiny. "Občas sa napríklad šimpanzom dá vychladený melón, ktorý ich osvieži. Ľadovú pochúťku môže dostať v prípade extrémnych horúčav aj medveď hnedý," priblížila hovorkyňa.

 

Ako ďalej doplnila, zvieratá sú počas týchto dní oveľa aktívnejšie pred východom a po západe slnka ako počas dňa, keď v priebehu horúčav uprednostňujú odpočinok v tieni.

 

Na teplé počasie sú najlepšie prispôsobené zvieratá, ktoré pochádzajú z teplých klimatických pásiem našej zemegule, ako sú napríklad zebry, žirafy, antilopy, ťavy, papagáje či primáty. Na letné teploty si už postupne zvykli aj tie chladnomilnejšie zvieratá, medzi ktoré patria belaňa tundrová (snežná sova), rys kanadský či panda červená.

Aby sa aj návštevníci mohli v týchto horúčavách v zoo osviežiť, je na začiatku spodného detského ihriska nainštalovaná takzvaná "hmlová brána". "Do vzduchu je rozstrekovaná vodná hmla, ktorá okolitý vzduch a rozhorúčené telo ochladí a zníži riziko zdravotných ťažkostí z vysokých teplôt vonku," uzavrela Onufer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies