Simon: Zvýhodnenie dividend spred roku 2003 treba z novely zákona vypustiť

NETKY.SK • 15 November 2016, 12:27 • 2 min
Simon: Zvýhodnenie dividend spred roku 2003 treba z novely zákona vypustiť

BRATISLAVA - Možnosť zvýhodneného vyplácania dividend zo zisku firiem vytvoreného pred rokom 2003 by sa z novely zákona o dani z príjmov, ktorý by mal platiť od roku 2017, mala vypustiť.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes na brífingu nezaradený opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Zsolt Simon pri predstavení riešenia, ako zabrániť vláde ďalej finančne podporovať tzv. Mečiarových privatizérov. Podľa jeho výpočtov by to malo predstavovať odpustenie daní v hodnote 60 až 80 miliónov eur.

 

"Budem sa snažiť riešiť, aby sme sa po 13 rokoch nevrátili opäť k zvýhodneniu Mečiarových privatizérov. Pripravil som preto pozmeňujúci návrh, s ktorým sa budem uchádzať v jednotlivých (poslaneckých) kluboch. Chcel by som osloviť hlavne vládnu koalíciu, aby si to rozmyslela s takýmto spôsobom zdaňovania. Jedná sa o vypustenie všetkých ustanovení zákona, ktoré sa týkajú obdobia pred rokom 2003," priblížil.

 

Tí, ktorí podľa Simona zarobili na vtedajšej privatizácii štátnych podnikov, mali a aj dnes majú povinnosť zaplatiť 25-% daň z dividend. "Táto vláda im však hovorí, že po novom, od 1. januára 2017 by stačilo, ak by na dani z dividend zaplatili len 7 %. Odpustí im teda 18 % z daní, ktoré by mali zaplatiť," spresnil Simon. Vláda však zároveň na tej istej schôdzi NR SR zvyšuje dane v takých položkách, ako sú napríklad neživotné poistky, či ponecháva tzv. bankový odvod, pričom tieto poplatky budú musieť zaplatiť bežní občania.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona