Simon žiada Kisku, aby nepodpísal novelu zákona o dani z príjmov

NETKY.SK • 12 November 2014, 13:29 • 2 min
Simon žiada Kisku, aby nepodpísal novelu zákona o dani z príjmov

BRATISLAVA - Podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon žiada prezidenta SR Andreja Kisku, aby novelu zákona o dani z príjmov z dielne strany Smer-SD nepodpísal a vrátil ju späť do parlamentu. Cieľom novely zákona je podľa Simona navýšenie výberu daní o 300 mil. eur ročne.

slovakia

left justify in out

"Dnes, keď máme možnosť vidieť, ako nominanti Smeru rozkrádajú verejné prostriedky vybraté v podobe daní a poplatkov, viď predražené nákupy ako napríklad CT prístroj pre piešťanskú nemocnicu, som presvedčený, že ďalšie navyšovanie daní nie je v záujme občanov tejto krajiny. Záujmom občanov je vyzbierané dane a poplatky efektívne využiť a nie zabezpečiť zdroje pre zisky finančných skupín," uviedol Simon.

 

Novela zákona o dani z príjmu mení odpisy. Od budúceho roka sa tak rozšíri počet odpisových skupín zo štyroch na šesť. V konečnom dôsledku sa tak skráti odpisovanie výrobných technológií z 12 na osem rokov, na druhej strane sa však až dvojnásobne predĺži odpisovanie nevýrobných nehnuteľností na 40 rokov. Toto opatrenie sa stalo zrejme najväčším terčom kritiky zo strany opozície. 

 

Ďalšími zmenami v zákone sú limitovanie vstupnej ceny osobných automobilov podnikateľov s nízkym daňovým základom hranicou 48 tis. eur, zrušenie lízingového spôsobu odpisovania u hmotného majetku obstarávaného finančným prenájmom, zavedenie pravidiel nízkej kapitalizácie na prepojené spoločnosti, či rozšírenie transferového oceňovania. Lekárom by zároveň mali pribudnúť registračné pokladne a mali by vzniknúť virtuálne registračné pokladnice. 

 

Zákon by mal nadobudnúť účinnosť od 1. januára budúceho roku. Niektoré ustanovenia však majú termín účinnosti už od 1. decembra tohto roku a niektoré od 1. apríla 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies