Simon: Zákon o nadobúdaní pôdy by sa mal prepracovať

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 13:38 • 2 min
Simon: Zákon o nadobúdaní pôdy by sa mal prepracovať

BRATISLAVA - Návrh zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, o ktorom poslanci parlamentu rokujú v druhom čítaní, by sa mal vrátiť predkladateľovi a prepracovať.

slovakia

left justify in out

Uviedol to vo svojom vystúpení poslanec za stranu Most-Híd Zsolt Simon. "Tento návrh je zlý, je zlý preto, lebo obmedzuje vlastníkov poľnohospodárskej pôdy a zvýhodňuje tých, ktorí sú poľnohospodári a podnikatelia už dnes," zdôvodnil svoj procedurálny návrh. "Tí, ktorí dnes začnú, tri roky nebudú môcť podľa tohto návrhu zákona nadobúdať do vlastníctva poľnohospodársku pôdu, len za podmienok, že dajú akýsi záväzok, že do budúcna budú poľnohospodárčiť," vysvetlil Simon. 

 

Exminister pôdohospodárstva zároveň ocenil snahu predkladateľov návrhu zákona zapracovať pripomienky opozície z prvého čítania, no podľa neho v zákone zostáva jeden zásadný problém. "Občiansky zákonník hovorí, že každý má právo to, čo vlastní, darovať tomu, komu on uzná za vhodné. Tento návrh zákona sa dotýka aj darovania. Toto je úplne v rozpore s Ústavou SR, pretože nemôžete zákonom zakázať nakladanie takýmto spôsobom," podotkol Simon. 

 

Nadobúdať pôdu by mali podľa návrhu zákona zásadne osoby, ktoré vykonávajú poľnohospodársku výrobu ako podnikanie podľa Obchodného zákonníka najmenej tri roky v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza, alebo v obci susediacej s touto obcou. Nadobúdateľ musí tiež mať v prípade, že je fyzická osoba, právoplatný pobyt na území SR minimálne desať rokov a rovnako tak právnická osoba musí mať registráciu na našom území minimálne desať rokov. 

 

Vystúpenie opozičného poslanca ukončilo predpoludňajšiu časť rozpravy a rokovanie parlamentu bude pokračovať o 14:00 Hodinou otázok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies