Simon: Vláda vydiera poľnohospodárov

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 17:11 • 2 min
Simon: Vláda vydiera poľnohospodárov

BRATISLAVA - Súčasná vláda podľa podpredsedu strany Most-Híd Zsolta Simona vydiera poľnohospodárov. Uviedol to na stredajšej tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

Dôvodom jeho tvrdení je list Slovenského pozemkového fondu (SPF), ktorým poľnohospodárom oznamuje, že pre rok 2014 jednorazovo zvyšuje výšku minimálnej ročnej sadzby nájomného. Za vydieranie Simon označuje to, že pokiaľ sa SPF s jednotlivými poľnohospodármi podnikajúcimi na pôde v jeho správe nedohodne na výške nájmu v roku 2014 a v nasledujúcich rokoch, tak odstúpi od nájomnej zmluvy. "Neviem to inak nazvať," uviedol Simon. Podľa jeho slov to znamená, že ten, kto nepristúpi na podmienky fondu, tomu štát zoberie pôdu a možnosť podnikania.

Výška nájmu by sa zo súčasných 1,5 % mala zdvihnúť na 2,2 % hodnoty pôdy pri všetkých typoch poľnohospodárskych pozemkov. V prípade poľnohospodárskych dvorov má nájom stúpnuť z aktuálnych 2,5 na 3,667 % z hodnoty pôdy. Simon odhaduje, že každý dotknutý farmár tak ročne zaplatí na nájme o 7 až 20 eur na hektár za rok viac. "Toto opatrenie sa týka 25 % výmery krajiny," doplnil Simon. Zastáva názor, že zvyšovanie nájmov zasiahne každého väčšieho poľnohospodára. V roku 2015 by sa podľa oznámenia SPF mala výška nájmu ďalej upravovať o medziročnú priemernú infláciu vyhlásenú Štatistickým úradom SR za rok 2014.

Dôsledkom zvýšenia nájmov za pôdu bude podľa Simona len ďalšie zvyšovanie cien potravín. "Toto je plnenie sľubov istoty zo strany Smeru? Smer vie splniť iba jednu istotu, a to že svojich voličov oklame," uviedol na stredajšej tlačovej konferencii Simon. S kritikou sa obrátil aj na samotného ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka. Vyčítal mu, že poľnohospodárov zavádza. Simon totiž pred rokom upozorňoval, že vláda chce zvyšovať nájmy za pôdu. Minister Jahnátek podľa jeho slov tieto tvrdenia odmietol s tvrdením, že výška nájmov sa má naopak znižovať.

Šéf agrorezortu postup SPF obhajoval tým, že nájomné za štátnu pôdu sa nezvyšovalo od roku 2005, hoci v zmluvách mali všetci nájomcovia doložku valorizácie podľa vývoja inflácie. "Inflácia sa v zmluvách deväť rokov neuplatňovala," reagoval Jahnátek. Úroveň nájomného sa podľa neho vo finančnom vyjadrení zvýši z terajších približne 20 eur na 29 eur za hektár ročne. "Pre porovnanie, českí farmári platia za prenájom štátnej pôdy 65 eur na hektár za rok a maďarskí farmári dokonca 90 eur na hektár za rok, teda naši farmári budú mať z hľadiska nájmu štátnej pôdy stále vysoko nadštandardné podmienky," uzavrel Jahnátek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies