Simon: Vláda si chce spraviť biznis z lesných ciest

NETKY.SK • 21 November 2013, 09:31 • 2 min
Simon: Vláda si chce spraviť biznis z lesných ciest

BRATISLAVA - Vláda si chce podľa podpredsedu strany Most-Híd Zsolta Simona spraviť biznis z lesných ciest a obmedziť tak vlastníkov. Ako tvrdí Simon, doteraz mohol lesné cesty využívať každý, kto ich potreboval pre svoju činnosť.

slovakia

left justify in out

"Tá istá cesta môže byť jedinou možnou cestou aj pre viacerých vlastníkov," konštatoval. Po novom by vládna novela mala zmeniť spôsob využívania ciest tak, že ich bude môcť využívať ktokoľvek len po dohode s vlastníkom.

"Súčasné znenie zákona umožňuje využívať lesné cesty len osobám, ktoré hospodária v lesoch alebo zabezpečujú starostlivosť o dotknuté územie a o stavby a zariadenia na ňom, a to po dohode o určení výšky a spôsobe úhrady za jej využívanie s tým, že pokiaľ k dohode nedôjde, môžu sa tieto osoby obrátiť na súd," reagoval riaditeľ odboru komunikácie ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Peter Hajnala. Ako ďalej dodal, súdy nerozhodujú o práve využívať lesnú cestu týmito osobami, pretože toto oprávnenie im vyplýva z prístupu k majetku. 

Podľa rezortu pôdohospodárstva cieľom vládneho návrhu novely zákona o lesoch bolo, aby lesné cesty mohli využívať aj iné osoby. Malo ísť o osoby, ktoré nehospodária alebo nemajú v predmetnom území majetok, ku ktorému zabezpečujú starostlivosť. Takéto využitie by bolo podľa ministerstva podmienené dohodou s vlastníkom lesnej cesty, pretože ten je povinný ju udržiavať v zodpovedajúcom stave. "Vlastníci teda vynakladajú z vlastných zdrojov náklady či už na vybudovanie alebo údržbu lesných ciest. Je potrebné upozorniť, že toto ustanovenie sa pritom vzťahuje len na vjazd a státie motorovými vozidlami na lesných cestách, pretože vstup do lesov pešími je umožnený v rámci využívania lesov verejnosťou a využitie lesných ciest na cyklistiku alebo jazdu na koňoch nie je zakázanou činnosťou," upresnil Hajnala. 

Riaditeľ komunikácie tiež upozornil, že sa nezavádza žiadna nová povinnosť pre návštevníkov lesa, ani nové oprávnenie pre vlastníkov vyberať poplatky. "S cieľom zabezpečenia jednotného uplatňovania ustanovenia v praxi bol v rámci druhého čítania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky predložený pozmeňujúci návrh poslancov. Navrhované ustanovenia návrhu zákona teda v žiadnom prípade nebudú verejnosť obmedzovať a občanom nehrozí sťaženie prístupu do lesa," uzavrel Hajnala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies