Simon: Vláda rozdáva revíry ako za Mečiara

NETKY.SK • 26 Marec 2013, 18:14 • 2 min
Simon: Vláda rozdáva revíry ako za Mečiara

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica bude môcť rozdávať poľovné revíry tak ako Vladimír Mečiar za svojej prvej vlády. Na utorkovom tlačovom brífingu to uviedol poslanec strany Most-Híd Zsolt Simon. Podľa neho sa v schválenej novele zákona o poľovníctve nachádza právna medzera, ktorá umožňuje netransparentné nakladanie s poľovnými revírmi.

slovakia

left justify in out

Doteraz ak štát spravoval aspoň dve tretiny pozemkov v revíri a chcel ho prenajať, musel tak urobiť cez verejné obstarávanie. Podľa novoprijatej právnej normy môže štát vytvoriť poľovný revír už pri nadpolovičnom spravovanom podiele. Avšak povinnosť vypísať tender na jeho prenájom má až v prípade, že spravuje dve tretiny pozemkov patriacich do revíru. Vzniká tak podľa Simona medzera, ktorá sa týka asi dvoch stoviek revírov na Slovensku. Tie totiž bude môcť štát prideliť záujemcom aj bez verejnej súťaže. 

Ku kritike poslanca Simona sa pridal aj Ján Mičovský z hnutia OĽaNO. Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek podľa slov opozičných poslancov priznal, že táto medzera rezortu pri tvorbe zákona unikla, preto opravu tohto stavu nechá na pozmeňujúce návrhy zákonodarcov. Mičovského návrh, ktorý ukladal štátu povinnosť vypísať na pridelenie revíru verejnú súťaž už pri nadpolovičnom podiele, však poslanci neschválili. 

Poslanci z hnutia OĽaNO kritizovali aj prijatie zákona o pozemkových spoločenstvách. Mičovského stranícky kolega Martin Fecko vyhlásil, že prijatím spomínaného zákona dal parlament súhlas na likvidáciu pozemkových spoločenstiev na Slovensku. Udiať sa to má prostredníctvom nákupu podielov v spoločenstvách bez povinnosti oznámiť tento nákup jednotlivým spoločníkom. "Aj na tento náš pozmeňujúci návrh reagoval pán minister (Jahnátek pozn. red.) odkazom, aby sme to pozmenili," uviedol Fecko. Poslanci však ani tento pozmeňujúci návrh neodobrili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies