Simon: Vláda chce predávať lukratívne pozemky v Javorine

NETKY.SK • 12 Január 2015, 12:22 • 2 min
Simon: Vláda chce predávať lukratívne pozemky v Javorine

BRATISLAVA - Podpredsedovi strany Most-Híd Zsoltovi Simonovi sa nepozdáva vládny návrh zákona o vojenských obvodoch, ktorým sa majú vysporiadať vlastnícke vzťahy v bývalom vojenskom obvode Javorina. Spomínaný návrh zákona by mal parlament prerokovať na najbližšej schôdzi v druhom čítaní.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol Simon v pondelok na brífingu, v návrhu zákona je podmienka, podľa ktorej na danom území nemôže Ministerstvo obrany SR predávať poľnohospodársku, lesnú a ostatnú pôdu do ukončenia reštitúcie. "Pán minister Jahnátek navrhuje túto podmienku vypustiť. Teda vláda, lebo je to vládny návrh zákona," skonštatoval exminister pôdohospodárstva. Podľa neho sa ľudovo povedané môže stať, že vlastníci budú žiadať nejaký pozemok v lukratívnej časti vojenského obvodu, a pred tým než ho skutočne dostane pôvodný vlastník naspäť, ho rezort obrany predá. 

 

Simon preto vyzýva premiéra Roberta Fica, aby v parlamente zabezpečil vypustenie sporného článku z návrhu zákona. Podľa exministra je úplne nezmyselné, aby sa predávali pozemky predtým, ako sa vrátia pôvodnému vlastníkovi. "Najskôr by sme mali vrátiť vlastníkom, ktorí oprávnene žiadajú, rozhodnúť o ich žiadostiach a následne rozhodnúť o tom, že čo potom môže štát predať," dodal. 

 

Podľa Simona dojem, že vláda chce predávať lukratívne pozemky v bývalom vojenskom obvode, potvrdzuje aj iný paragraf, podľa ktorého by sa mohli predávať takzvané funkčne späté pozemky. "Terminológia funkčne spätý pozemok nikde v slovenskom právnom poriadku zadefinovaná nie je," vyhlásil Simon.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies