Simon: V Smere prevládol zdravý rozum

NETKY.SK • 9 December 2014, 12:16 • 2 min
Simon: V Smere prevládol zdravý rozum

BRATISLAVA - Rozhodnutie poslancov vládneho Smeru-SD, ktorí napokon vypustili zo školského zákona zoznam zakázaných potravín dostupných v školských bufetoch, je dôkazom, že v Smere-SD prevládol zdravý rozum. Uviedol to dnes opozičný poslanec Zsolt Simon (Most-Híd), podľa ktorého bola novela Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) nezmyslom a vytvárala v systéme chaos.

slovakia

left justify in out

"Som rád, že nakoniec Smer-SD odsúhlasil pripomienky pána prezidenta. Človek, ktorý rozumne uvažuje, takýto zákon neschváli. V školskom bufete prikážem dieťaťu, čo si môže a čo si nemôže kúpiť, ale dieťa vyjde zo školy do potravín, kde si kúpi, čo len chce," upozornil Simon. On sám netvrdí, že netreba dbať na stravu detí, ale je to podľa jeho slov prioritne úloha rodiča, ako si svoje dieťa vychováva.

 

Anton Martvoň (Smer-SD) s pripomienkami prezidenta nesúhlasil a Zmajkovičovej návrh od začiatku podporoval. To, že jeho stranícki kolegovia rozhodli inak, rešpektuje. "Bola to dohoda klubu, ja osobne som mal s pripomienkami prezidenta problém, preto som za nich nehlasoval. Trvám na tom, že stravu pre deti treba regulovať. Školy majú prvoradú úlohu vzdelávať, nie podnikať v stravovaní. Pani Zmajkovičová prišla s dobrým návrhom," dodal.

 

Zoznam výrobkov, ktoré chcela Zmajkovičová zakázať, obsahoval: doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia, potraviny s obsahom soli nad 1,5 gramu na 100 gramov hmotnosti, sladké pekárske výrobky s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukrovinky a cukrárske výrobky balené alebo voľné, zmrzlina, nanuky a mrazené ovocné drene, nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeinové nápoje, energetické nápoje, nápoje ochutené, vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod 4 gramy na 100 ml obsahu.

 

Za porušenie tohto zákazu mala prevádzkovateľovi bufetu hroziť pokuta od 50 do 500 eur. Zmajkovičová chcela takto dosiahnuť, aby deti v školách a školských zariadeniach dostávali zdraviu prospešné potraviny a potravinové výrobky. "Cieľom návrhu je zastaviť doterajší trend rastu obezity u obyvateľov SR, najmä u školopovinných detí a mládeže," vysvetľovala svoj návrh. Súčasne chcela dosiahnuť "zníženie existujúceho deficitu v príjme pozitívnych nutrientov vo výžive", a znížiť tiež rizikové faktory výživy.

 

Prezident pripustil Zmajkovičovej ciele zlepšiť zdravotný stav obyvateľstva. Na druhej strane vyčítal novele neurčitosť a nejednoznačnosť, ktoré vedú podľa neho k nezrozumiteľnosti.

 

Zároveň však padla dohoda, že poslanci sa obrátia na vládu, aby v čo najkratšom termíne pripravila legislatívne riešenie problematiky stravovania v školských bufetoch, ktoré zabezpečí v školách a školských zariadeniach ponuku zdraviu prospešných potravín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies