Simon: Smer-SD chce pomôcť J&T so zámenou pozemkov

NETKY.SK • 14 Október 2014, 13:15 • 2 min
Simon: Smer-SD chce pomôcť J&T so zámenou pozemkov

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD chce podľa podpredsedu Mosta-Híd Zsolta Simona umožniť finančnej skupine J&T výmenu pre ňu nevyužiteľných pozemkov, ktoré vlastní vo Vysokých Tatrách.

slovakia

left justify in out

„Vyzývam Smer, aby už prestal pracovať pre finančné skupiny a začal zabezpečovať sľúbené istoty pre občanov. Zároveň vyzývam Roberta Fica, aby uvedené návrhy v NR SR neschválili,“ povedal novinárom Simon.

 

Strana Roberta Fica vychádza podľa poslanca Mosta-Híd finančníkom v ústrety pozmeňujúcim návrhom k novele zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, podľa ktorého súkromné pozemky v zóne A alebo B bude môcť organizácia ochrany prírody prenajať, vykúpiť alebo zameniť v záujme zabezpečenia celistvosti a lepšej ochrany chráneného územia. Simon zdôraznil, že pozemky v 4. a 5. stupni ochrany vo Vysokých Tatrách vlastní práve skupina J&T, ktorá už vlani cez spoločnosť Tatry Mountain Resorts (TMR) ohlásila, že chce tieto pozemky vymieňať so štátom. 

 

„Doteraz žiadna výhoda pre štát z takejto zámeny nevyplývala, ale aby sa mohla zrealizovať, tak sa zdá, že teraz sa vytvára zákonná možnosť. Je to dôkaz, že zákony sa tvoria, ako sa javí, nie v záujme občanov, ale podľa toho, čo chcú finančné skupiny,“ upozornil Simon. Návrh zákona sa podľa jeho slov pripravoval na požiadavku finančnej skupiny. Podpredseda Mosta-Híd vysvetlil, že ak teraz má J&T pozemky v Tatrách v 4. a 5. stupni ochrany, na ktorých nedochádza k obmedzeniu bežného obhospodarovania, štát to nič nestojí, finančná skupina však na nich nevie zarobiť, ak tam nie sú lyžiarske vleky. Ak by vymenila J&T nevyužiteľné pozemky napríklad za plochy, kde má lyžiarske svahy, štátu by nemusela platiť za nájom.

 
Simon považuje rovnako za neprípustné, že vlastníci, nájomcovia a užívatelia pozemkov by sa po novom vôbec nemuseli dozvedieť, že na ich pozemkoch plánuje štát vyhlásiť chránené územie, čím sa obmedzia ich vlastnícke práva. Fica Simon vyzval, aby Smer-SD návrhy neschválil. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies