Simon: Smer kladie Figeľovi za vinu, že do bodky dodržal zákon

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 10:06 • 2 min
Simon: Smer kladie Figeľovi za vinu, že do bodky dodržal zákon

BRATISLAVA - Vládna strana Smer-SD dáva Jánovi Figeľovi (KDH) za vinu, že pri obstarávaní výstavby diaľničných úsekov ako minister dopravy do bodky dodržal literu zákona. V úvode tretieho rokovacieho dňa 49. schôdze Národnej rady SR to uviedol poslanec Zsolt Simon (Most-Híd). Plénum už tretí deň rokuje o návrhu Smeru-SD o odvolaní Figeľa z postu podpredsedu parlamentu.

slovakia

left justify in out

"Za to, že Váhostav-SK sľúbil niečo, čo nevedel splniť, má niesť Figeľ politickú zodpovednosť," upozornil Simon, ktorý s návrhom nesúhlasí. Podľa jeho slov musia byť na základe tejto logiky potrestaní aj tí, ktorí dnes cez elektronické trhovisko obstarajú tovar či službu za najnižšiu cenu. "Je to isté," vyhlásil Simon s dôvetkom, že je to zvrátené a dôkaz o snahe Smeru-SD odviesť pozornosť od Juraja Širokého.

 

Jeden z predkladateľov návrhu Miroslav Číž (Smer-SD) Simonovi povedal, že o ňom ako o ministrovi pôdohospodárstva počul obludné veci, čo všetko rozkradol. "Počuli ste niekedy, že by som vás obviňoval? Neplatí ani veta - prehral som voľby, môžem všetko - osočovať, urážať, váľať špinu. To je to, čo ponúkate tejto krajine?" pýtal sa predrečníka.

 

Anton Martvoň (Smer-SD) Simona upozornil, že Smer-SD neodsudzuje, ak sa obstaráva za najnižšiu sumu. "Ale ak je upozorňovaný, že nebudú vyplatení ľudia a on ako minister neurobí nič, je to kauza, za ktorú nesie politickú zodpovednosť," povedal na adresu Figeľa.

 

Do rozpravy k návrhu na odvolanie Figeľa je prihlásených ešte 19 poslancov. Samotné tajné hlasovanie o Figeľovom odvolaní bude nasledovať po vystúpení všetkých rečníkov, čo bude zrejme trvať až do budúceho týždňa.

 

Smer-SD chce Figeľa odvolať pre to, že je podľa neho zodpovedný za situáciu, v ktorej sa ocitli veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. "Nič iné si tento človek nezaslúži. Niekto musí niesť politickú zodpovednosť. Ak zoberieme konkrétne faktúry živnostníkov, eseročiek a malých akcioviek, podstatná časť z nich vznikla v troch veľkých zákazkách podpísaných Jánom Figeľom v rokoch 2011 a 2012. Podstatnú časť problémov spôsobil pán Figeľ, ktorý politicky tlačil na firmy a tie ponúkli nereálne ceny," povedal premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že na odvolanie Figeľa má jeho strana morálne právo.

 

Opozícia proti tomuto postupu vládnej strany ostro protestuje. KDH, OĽaNO, Most-Híd a SaS už avizovali, že ak Smer-SD Figeľa odvolá, stiahnu svojich ľudí zo všetkých funkcií v parlamente. Prakticky to teda znamená, že vo vedení parlamentu zostanú len zástupcovia Smeru-SD, keďže post podpredsedu parlamentu by mala opustiť okrem Figeľa aj Erika Jurinová (OĽaNO). Opozícia sa na protest mieni vzdať aj postov predsedov a podpredsedov parlamentných výborov. Peter Pollák z OĽaNO sa vzdá funkcie rómskeho splnomocnenca vlády.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies