Simon: Novými poplatkami za vodu zdražie ovocie, minerálky aj kúpeľná liečba

NETKY.SK • 20 Jún 2014, 12:11 • 2 min
Simon: Novými poplatkami za vodu zdražie ovocie, minerálky aj kúpeľná liečba

BRATISLAVA – Nové poplatky, ktoré štát zavádza za závlahovú, minerálnu a liečivú vodu, povedú k drahšiemu ovociu, zelenine, minerálnym vodám aj kúpeľnej liečbe.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to opozičný poslanec Mosta-Híd Zsolt Simon. Takéto poplatky sú navrhnuté v nariadení vlády k novele zákona o vodách, ktorú pripravil rezort životného prostredia. Právnou normou by sa mal parlament zaoberať v prvom čítaní už na najbližšej schôdzi Národnej rady (NR) SR, ktorá začína budúci týždeň.

 

"Robert Fico (Smer-SD) na jednej strane prehlasuje, že ľudia budú mať lacnejší plyn, cez túto novelu však budú mať občania drahšie potraviny, minerálku a kúpeľnú starostlivosť," vyhlásil Simon na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

 

Po novom sa má totiž podľa jeho slov platiť jeden eurocent za kubický meter závlahovej vody. Zároveň má byť poplatok za odber jedného m3 prírodnej liečivej a prírodnej minerálnej vody 200 eur. Doteraz pritom takéto poplatky neboli vôbec. 

 

"Každá jedna fľaša 1,5-litrovej minerálnej vody, ktorá pochádza zo Slovenska, bude stáť o 30 centov viac," vyčíslil poslanec. V súčasnosti sa pritom ceny minerálnych vôd pohybujú v rozpätí od 40 do 50 centov. Po zavedení nového poplatku tak budú podľa Simona drahšie ako niektoré vody, ktoré sa na Slovensko dovážajú.

 

Poplatok pre liečivé vody podľa neho zdraží aj kúpeľnú starostlivosť, ktorá tak nebude dostupnejšia pre občanov. V návrhu novely kritizoval aj nový poplatok, ktorý sa má zaviesť za protipovodňovú ochranu. Pýta sa, kto ho má platiť, keďže to zo zákona jednoznačné nie je. Zaviesť sa má tiež povinnosť pre ľudí pripojiť sa na kanalizáciu v obci aj v prípade, ak majú vlastnú žumpu s čističkou vody, upozornil.

 

Poslanci Mosta-Híd preto podľa Simona za takúto novelu v parlamente nezahlasujú. Naopak, budú sa ju snažiť upraviť vlastnými pozmeňujúcimi návrhmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona