Simon: Novela o pozemkových úpravách je marketingový ťah

NETKY.SK • 27 November 2014, 10:33 • 2 min
Simon: Novela o pozemkových úpravách je marketingový ťah

BRATISLAVA - Novela zákona o pozemkových úpravách, o ktorej rokuje Národná rada SR v druhom čítaní, je podľa podpredsedu strany Most-Híd Zsolta Simona marketingový ťah.

slovakia

left justify in out

"Nie je možné uprieť dobrý úmysel pána ministra, ale už viackrát sme mali možnosť vidieť, že ten úmysel bol viac marketingovým ťahom ako realitou," vyhlásil vo faktickej poznámke. Podľa exministra pôdohospodárstva novela zákona nevytvorí mladým farmárom priestor na podnikanie. Simon ju považuje za rovnaké riešenie ako koncepciu, ktorú predložil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek v roku 2012, aby pomohol farmárom, ktorí boli postihnutí suchom. "Zo 16 tisíc farmárov sa prihlásili štyridsiati, takže aj toto asi rovnako dopadne," poznamenal.

 

Poslanec za Smer-SD Marian Záhumenský vníma novelu zákona ako krok správnym smerom. "Myslím si, že treba pochváliť rezort za to, že hľadá cestu akým spôsobom môže pomôcť začínajúcim farmárom, tým ktorí majú problém a chcú hospodáriť, aby sa dostali k nejakej pôde," povedal. Podľa Záhumenského je spomínaná novela prvým krokom a život ukáže ako sa bude uplatňovať v praxi. 

 

Podľa novely zákona by Slovenský pozemkový fond (SPF) mohol mladému poľnohospodárovi, malému podniku či mikropodniku prenajať pozemky na výkon špeciálnej rastlinnej výroby alebo živočíšnej výroby, najviac do 28 hektárov. SPF by tak doterajšiemu nájomcovi mohol znížiť nájom pozemkov, vhodných na spomínanú činnosť, pri výmere od 101 do 500 hektárov maximálne o tri percentá, pri 501 až 700 hektároch do päť percent. Pri nájme 701 až 1 500 hektárov by fond mohol znížiť nájom pozemkov najviac o sedem percent a nad 1 501 a viac hektárov je stanovená maximálna hranica desať percent. 

 

Podľa novely zákona mladý poľnohospodár nesmie nadobudnuté pozemky dať do podnájmu. "Ak špeciálnu rastlinnú výrobu alebo živočíšnu výrobu vykonáva doterajší nájomca, Slovenský pozemkový fond nezníži výmeru pozemkov," priblížilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Celkovo by tak mali mať mladí poľnohospodári k dispozícii 11 tis. hektárov pôdy na prenájom. 

 

"Keď vydelíte 11 tisíc hektárov počtom 28 hektárov, tak v ideálnom prípade je to 390 ľudí. Čiže 390 poľnohospodárov by teoreticky mohlo prísť k pôde. Zákon nehovorí, že musí, ale že môže. Parlament sa v súčasnosti zaoberá naozaj "ultra systémovým" opatrením," povedal predčasom nezaradený poslanec Alojz Hlina. "Našou úlohou je prijať systémové opatrenia s určitým dosahom v čase a priestore, ktoré situáciu zlepšia. Máme tu jedno, ktoré sa v ideálnom prípade dotkne 390 ľudí, to je z pohľadu počtu obyvateľov, rozsahu a významu nulová záležitosť," doplnil. 

 

Cieľom novely zákona je podľa rezortu pôdohospodárstva vytvoriť priaznivejšie podmienky pre podnikanie mladých poľnohospodárov. Ministerstvo tým chce súčasne riešiť generačnú výmenu v sektore a podporiť zamestnanosť na slovenskom vidieku, kde je jedným z rozhodujúcich odvetví tvorby pracovných príležitostí práve poľnohospodárstvo. "Vidiek je a stále bude spätý s poľnohospodárstvom a v súčasnosti existuje príležitosť pre uplatnenie viacerých mladých ľudí v tomto odvetví národného hospodárstva," konštatovalo ministerstvo. 

 

Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť od 1. januára budúceho roka, nakoľko Slovenský pozemkový fond má približne 75 % zmlúv, ktoré končia ku koncu tohto roka. "Bolo by vhodné uplatniť zníženie prenajímania pôdy veľkým farmárom v prospech malých a mladých poľnohospodárov," uzavrelo ministerstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona