Simon: Ministerstvo životného prostredia robí ďalšie nesystémové kroky

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 12:07 • 2 min
Simon: Ministerstvo životného prostredia robí ďalšie nesystémové kroky

BRATISLAVA – Návrh ministerstva životného prostredia na riešenie čiernych skládok považuje podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon za marketingový krok, ktorý nezabráni vzniku nových čiernych skládok.

slovakia

left justify in out

Čierne skládky sú podľa Mosta-Híd dlhodobým problémom, ktorý treba riešiť systematicky. Vládny Smer prednedávnom schválil nový zákon o odpadoch, ktorý podľa opozičného poslanca vytvára monopol a zavedie postupné zdraženie likvidácie odpadu pre občanov. "Súčasný návrh podporiť desiatimi miliónmi eur likvidáciu čiernych skládok je nesystémovým riešením," povedal pre agentúru SITA Simon. Vyčlenené prostriedky podľa neho nepostačujú na zlikvidovanie všetkých čiernych skládok, ktorých je dnes podľa odhadov viac ako sedemtisíc. "Zároveň sa tým nezabráni vzniku nových alebo obnovenia tých, čo sa práve sanujú," doplnil Simon.


Riešením strany Most-Híd by bolo recyklovateľný odpad (plast, sklo...) dať do plnej kompetencie a riešenia výrobcom, ktorí by náklady na zber, triedenie či recykláciu zahrnuli do ceny výrobku pri predaji. "Z celého procesu navrhujeme vynechať obce. Tým by sa jednoznačne zabezpečilo, že občan za recyklovateľné veci nebude platiť dvakrát," vysvetlil Simon. Podľa neho by sa týmto spôsobom dosiahlo aj to, že množstvo odpadu určeného na skládkovanie by sa radikálne znížilo. "Vďaka takémuto systematickému riešeniu by sa mohol začať znižovať počet čiernych skládok a zároveň by sa zabránilo vzniku nových nelegálnych skládok," uzavrel podpredseda Mosta-Híd.


Ministerstvo životného prostredia poskytne mestám a obciam na odstránenie čiernych skládok odpadu v ich katastroch 10 miliónov eur. Minister životného prostredia Peter Žiga v pondelok vysvetlil, že na odstránenie jednej skládky môžu samosprávy od ministerstva získať dotáciu maximálne 100 tisíc eur. Žiadosti v rámci projektu Veľké upratovanie Slovenska je možné predkladať na Environmentálny fond do 17. júla. Čierne skládky sú podľa ministra jeden z najväčších problémov v oblasti ochrany životného prostredia u nás. "Na Slovensku oficiálne evidujeme asi 2 500 čiernych skládok, ale vieme, že ich je viac. Odhaduje sa, že ich v skutočnosti existuje až 7 000," povedal Žiga. K žiadostiam o dotáciu, ktoré môžu obce a mestá zaslať Environmentálnemu fondu, musí byť podľa Žigu pripojené aj potvrdenie okresných úradov životného prostredia o existencii čiernej skládky. Dotácie budú obciam pokrývať odvoz odpadu z čiernej skládky, uloženie na legálnej skládke alebo jeho likvidáciu v spaľovni. Minister predpokladá, že po vyhodnotení všetkých zaslaných žiadostí môžu obce prvé dotácie dostať už v priebehu augusta. O dotácie môžu okrem jednotlivých obcí a miest žiadať aj združenia obcí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies