Simon: Fico a jeho pešiaci pripravujú tisícky ľudí o ich majetok

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 13:20 • 2 min
Simon: Fico a jeho pešiaci pripravujú tisícky ľudí o ich majetok

BRATISLAVA - Robert Fico (Smer-SD) a jeho pešiaci pripravujú tisíce ľudí o ich majetok. Tvrdí to exminister pôdohospodárstva a poslanec NR SR Zsolt Simon (Most-Híd), pričom poukazuje na pozmeňujúci návrh k novele zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách.

slovakia

left justify in out

Návrh predložili poslanci Smeru-SD na rokovaní pôdohospodárskeho výboru. V ňom sa píše, že na území bývalého vojenského obvodu Javorina sa register pre dotknuté katastrálne územie alebo jeho časti zostaví na základe údajov platných ku dňu prechodu vlastníctva dotknutého pozemku na štát. S touto časťou Simon problém nemá. Prekáža mu však, že podľa spomínaného pozmeňovacieho návrhu takto vyhotovený register sa po jeho schválení nezapisuje do katastra nehnuteľností.

 

"Na čo urobiť takýto register, keď ho nezapíšeme do katastra nehnuteľností? Ako vlastník preukáže svoj majetok, keď nebude mať list vlastníctva. Kedy dostane list vlastníctva? Ako bude môcť nakladať so svojím vlastníctvom bez neho? Dokedy bude ministerstvo predávať majetok, ktorý v skutočnosti patrí niekomu inému?" pýta sa opozičný poslanec. 

 

Dodal, že nateraz na všetkých pozemkoch figuruje Slovenská republika a tento majetok má v rukách ministerstvo obrany. "To veselo zverejňuje výzvy, kde predáva pozemky vo vojenskom priestore. Predáva budovy. Tie sú majetkom štátu, ale pozemky pod ním sú predmetom podľa mňa reštitučných nárokov, ktoré možno dodnes neboli posúdené," poukázal Simon. Podľa neho rezort obrany predáva napríklad areál Dvorce, kde sú pozemky predmetom reštitúcie. Ficovi a jeho vláde podľa Simona nezáleží na vyriešení reštitúcií.

 

O novele by mal parlament rokovať až po prezidentských voľbách. Rozhodla tak parlamentná väčšina na návrh predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies