Simon: Cesty vo VO Javorina by sa nemali predávať do ukončenia reštitúcií

NETKY.SK • 3 Február 2015, 10:44 • 2 min
Simon: Cesty vo VO Javorina by sa nemali predávať do ukončenia reštitúcií

BRATISLAVA - Poslanci v parlamente odštartovali piaty rokovací deň diskusiou o novele zákona, ktorá má doriešiť reštitúcie v bývalom vojenskom obvode (VO) Javorina.

slovakia

left justify in out

Opozičný poslanec Zsolt Simon (Most-Híd) navrhuje, aby sa na tomto území nemohli predávať cestné komunikácie až do ukončenia reštitúcií pozemkov. "Pokiaľ bude môj pozmeňujúci návrh prijatý spoločne so zmenami v spoločnej správe, som presvedčený, že vlastníkom do budúcnosti vytvoríme priestor, aby sa dostali k svojmu majetku a budú ho môcť v plnej miere aj využívať," predniesol Simon pozmeňujúci návrh na úvod 46. schôdze Národnej rady (NR) SR.

 

Zároveň uviedol, že vláda by sa prijatím jeho návrhu do budúcnosti vyhla ďalším problémom. "Občania sa tak v budúcnosti nebudú musieť súdiť s fyzickou alebo právnickou osobou o to, či majú právo využívať cestu, ktorá tam existuje od nepamäti," podotkol Simon.

 

Podľa rezortu pôdohospodárstva riešením situácie v dotknutých katastrálnych územiach VO Javorina je vypracovanie "zjednodušených" registrov obnovenej evidencie pozemkov (ROEP).

 

Šéf agrorezortu Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD) skonštatoval, že vlády si musia neustále dávať pozor na to, aké zákony sa prijímajú. "Táto novela zákona je netradičná v tom, že je príliš odvážna na túto dobu. Odvážny je v tom, že prvýkrát niekto poukázal, že chyby sa nerobili len v rokoch 1949-1989, ale oveľa viac sa ich narobilo aj v demokratickom režime. Skutočne to, čo sa vyviedlo vo VO Javorina, je exemplárnym príkladom toho, že si musíme veľmi dávať pozor na to, aké zákony sa prijímajú," skonštatoval minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona