Simon: Ak novela o poľovníctve neprejde, Jahnátek nemá podporu Smeru

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 13:34 • 2 min
Simon: Ak novela o poľovníctve neprejde, Jahnátek nemá podporu Smeru

BRATISLAVA – Ak parlament neschváli novelu zákona o poľovníctve, minister Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) evidentne nemá dôveru poslaneckého klubu strany Smer-SD. Vyhlásil to dnes v Národnej rade (NR) SR poslanec z Mosta-Híd a bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

slovakia

left justify in out

Novelu o poľovníctve pripravil sám Simon a chce ňou opraviť systémovú chybu, ktorá zostala v zákone. Týka sa prenájmu poľovných revírov a za chybu ju označil aj samotný šéf agrorezortu Ľubomír Jahnátek (Smer-SD). Stalo sa tak pred niekoľkých týždňami, keď sa v pléne viedla rozprava k pôvodnej novele tohto zákona. Tá začína platiť práve od dnešného dňa, ale spolu s ňou aj omyl, ktorý priznávajú tak opoziční, ako aj vládni poslanci a tiež minister Jahnátek.

Predchádzajúca novela zákona o poľovníctve z dielne ministerstva pôdohospodárstva totiž zavádza do praxe novinku, na základe ktorej môže štát vytvoriť revír už vtedy, keď v ňom spravuje nadpolovičnú väčšinu pozemkov. Ale pri prenájme takéhoto revíru súťaž povinná nie je. Táto podmienka platí len pri revíroch, v ktorých štát spravuje dve tretiny pozemkov.

Simon preto chce, aby platila povinnosť verejnej obchodnej súťaže pri prenájme revíru už vtedy, keď štát disponuje viac ako 51-% podielom v revíri, a nie až od dvojtretinového podielu. Ešte v rozprave k tomuto bodu po kritike Jahnátek priznal, že sa stala chyba. Zároveň vyzval poslancov, aby podmienky pri prenájme revírov napravili pozmeňujúcim návrhom. Vtedy tak urobil poslanec OĽaNO Ján Mičovský, plénum však jeho pozmeňujúci návrh neprijalo.

Opoziční poslanci preto následne vyzvali prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby tento zákon nepodpisoval. Hlava štátu ich síce poslúchla, no zákonu vyčítala úplne iné body, než je prenájom revírov. NR SR tak ďalším hlasovaním na konci apríla tohto roku prezidentovo veto prelomila a zákon po druhý raz schválila. Prijala v ňom však len jemné úpravy, ktoré sa súťaží pri prenájme revírov netýkali.

Poslanec z vládneho Smeru-SD Tibor Lebocký počas dnešnej rozpravy tiež jasne priznal, že v zákone je chyba a treba ju opraviť. "Súhlasím s tým, že sa stala systémová chyba, a súhlasím aj s tým, že tento problém treba vyriešiť," vyhlásil Lebocký. Tvrdí však, že ide o široký problém a treba sa ním zaoberať z ústavnoprávneho hľadiska. Pri prenájme poľovných revírov nemôžu byť podľa neho odnímané práva minoritným vlastníkom. Pýtal sa teda, či štát môže prenajímať poľovný revír bez toho, aby sa na rozhodovaní o tom, komu pripadne, nepodieľali aj menšinoví vlastníci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies