Simon a Mičovský: Vláda chce cez štátne podniky trestať kritikov

NETKY.SK • 10 December 2014, 14:08 • 2 min
Simon a Mičovský: Vláda chce cez štátne podniky trestať kritikov

BRATISLAVA - Vláda a jej členovia sa boja verejnej kontroly, ktorej sú vystavovaní. Preto chce cez štátne podniky trestať kritikov. Zhodujú sa na tom opoziční poslanci Národnej rady SR Zsolt Simon (Most-Híd) a Ján Mičovský (OĽaNO). Reagovali tak na trestné oznámenia za ohováranie a poškodzovanie cudzích práv, ktoré na nich podávajú Lesy SR a Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP).

slovakia

left justify in out

Opoziční poslanci sa nazdávajú, že štátne podniky takto konajú koordinovane na podnet zhora. "Pán minister Ľubomír Jahnátek sa asi riadi heslom, že najlepšia obrana je útok a zadal príkaz svojim zamestnancom v štátnych podnikoch, aby začali politickú perzekúciu voči ľuďom, ktorí pomenovali verejne známe veci," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Simon. Trestné oznámenia vníma ako vyhrážanie sa poslancom.
     

Mičovský víta trestné oznámenie. Verí, že štátne podniky otvorili priestor, aby v nich zafúkal čerstvý vietor, ktorý vymetie, čo treba. V Lesoch SR sa podľa neho robia veci, ktoré občanov pripravujú o majetok, a je nevyhnutné na to upozorňovať. "A ak už sa má poslanec Národnej rady báť poukazovať na špinavosti, tak potom kto iný to bude robiť?" zamyslel sa Mičovský.
     

Simon aj Mičovský trvajú na svojich vyjadreniach, podľa ktorých v ŠL TANAP, ako aj v Lesoch SR dochádza k zlému narábaniu s verejnými financiami a štát tak prichádza o peniaze. "Nech príslušné orgány a súd preveria, kto chránil záujem občanov," poznamenal Simon.

 

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek sa ohradzuje voči tvrdeniam poslancov, že vydal príkaz na podanie trestných oznámení a žalôb. "ŠL TANAP aj LESY SR sú samostatné podniky a v prípade podania trestných oznámení a žalôb ide len a len o ich slobodné rozhodnutie, ktorým sa rozhodli reagovať na nepravdivé tvrdenia poslancov Jána Mičovského a Zsolta Simona," reagoval Jahnátkov hovorca Peter Hajnala.
     

ŠL TANAP pri predaji dreva na pni z vetrovej kalamity v roku 2014 pripravujú občanov Slovenska o približne 30 eur na každom kubickom metri dreva, pretože drevo pri pni predávajú za 25 eur a na poľskej strane Tatier sa to isté drevo predáva za 55 eur. Autorom tohto výroku je podľa Lenky Burdovej zo ŠL TANAP Zsolt Simon. Podľa jeho tvrdení tak štát prichádza o viac ako 4 milióny eur.
     

Simon už pred časom vyhlásil, že "ŠL TANAP prideľujú drevo z tohtoročnej vetrovej kalamity, ako sa im páči, komu chcú, ako chcú, a to navyše bez verejnej súťaže." Na poľskej strane Tatier sa podľa neho kalamitné drevo predáva prostredníctvom verejnej súťaže, do ktorej sa zapojili úspešne aj slovenské subjekty.
     

Podľa ŠL TANAP sa pri kontrole nezistilo porušenie zákona. Simon podľa Burdovej napriek tomu, že kontrola v štátnej organizácii bola ukončená a závery jej šetrení boli medializované, naďalej pokračuje v šírení nepravdivých informácií o tom, že Slovensko prišlo vďaka ŠL TANAP v roku 2014 o viac ako 4,2 milióna eur. Preto prichádza trestné oznámenie.
     

Mičovský pred pár dňami hovoril o tom, že v Lesoch SR naďalej pokračuje rozkrádanie. Poukázal na nárast cien za odvoz dreva. K nárastu došlo podľa neho po verejnej súťaži, v ktorej mali byť účelovo nastavené pravidlá tak, aby zvíťazili drahší veľkí prepravcovia a nie malí, ktorí odvážali doteraz. Opozícia avizovala trestné oznámenie pre podozrenie z manipulácie verejného obstarávania.
     

Mičovský uviedol, že malí prepravcovia na štyri roky odvážali kubík dreva za 4,26 eura, veľkí budú teraz podľa novej zmluvy za 6,33 eura. Rozdiel vyčíslil Mičovský na 49 %. "Ak to prenásobíme množstvom dreva, ktoré treba odviezť, tých 1,3 milióna kubíkov, zistíme, že na tomto výkone sa ide zaplatiť zbytočne viac o 11 miliónov eur," uviedol Mičovský. Odvolával sa na informácie, ktoré mal od lesníkov, ale aj od ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka a premiéra Roberta Fica (obaja Smer-SD).
     

Podľa Lesov SR Mičovský opakovane obvinil štátny podnik na základe neúplných a nepravdivých informácií. Štátny podnik tvrdí, že súťaž na odvoz dreva vyhlásil v súlade so zákonom a ceny vygeneroval trh. Mičovský podľa Lesov SR porovnáva neporovnateľné a ceny dopravy externými dopravcami sú v súčasnosti na úrovni interného dopravcu podniku – OZLT Banská Bystrica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona