Šimkovičová dostala pokutu tisíc eur, lebo hlasovala za iného kolegu

NETKY.SK • 22 September 2016, 20:35 • 2 min
Šimkovičová dostala pokutu tisíc eur, lebo hlasovala za iného kolegu

BRATISLAVA - Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Martina Šimkovičová (nezaradená) bude musieť zaplatiť pokutu vo výške 1000 eur. Peňažný trest i pokarhanie dostane za to, že hlasovala za iného poslanca. Dnes to odobrilo plénum 113 hlasmi. Šimkovičová sa hlasovania zdržala.

slovakia

left justify in out

Predseda mandátového a imunitného výboru Richard Raši (Smer-SD) už skôr uznal, že v prípade Šimkovičovej išlo o nováčikovskú chybu. Povedal tiež, že na výbore sa riešila otázka, či by Šimkovičová nemohla dostať nižšiu finančnú sankciu, keďže nehlasovala v rozpore s názorom kolegu. Zákon o rokovacom poriadku to ale podľa neho neumožňuje.

 

Šimkovičová už nedávno uviedla, že pre chybu sa nemieni vzdať mandátu a neinšpiruje sa politickým gestom Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS), ktorá zahlasovala za stranícku kolegyňu Táňu Rosovú. Radičová mala podľa nej iné politické ambície ako ona. "Preto to neurobím," podotkla.

 

Bývalá televízna moderátorka hlasovala za kolegu Rastislava Holúbeka ešte v máji tohto roka. Upozornilo na to hnutie Sme rodina, na kandidátke ktorého sa poslankyňa dostala do parlamentu. Šimkovičová sa ku skutku priznala.

 

"Išlo o hlasovanie o prívesných vozíkoch, na ktorom sme sa celé hnutie vopred dohodli, že hlasujeme za. Kolega bol spravodajca a zabudol si kartu, keďže rečnil z pultu. Rukou ukázal, že hlasuj. A ja si plne priznávam svoju nováčikovskú chybu, že som v spontánnej reakcii stlačila gombík," povedala.

 

Podobný prípad sa stal v roku 2009, keď vtedajšia opozičná poslankyňa SDKÚ-DS Iveta Radičová hlasovala za svoju stranícku kolegyňu Tatianu Rosovú. Radičová si uznala chybu a vzdala sa poslaneckého mandátu. Mandátový a imunitný výbor tak prípad riešiť nemusel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona