Šimko podal prezidentskú kandidatúru, má 21.639 podpisov

NETKY.SK • 10 Január 2014, 08:20 • 2 min
Šimko podal prezidentskú kandidatúru, má 21.639 podpisov

BRATISLAVA - Primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko podal dnes v Národnej rade SR prezidentskú kandidatúru.

slovakia

left justify in out

Podpismi ho podporilo 21.639 občanov, stojí za ním aj Strana moderného Slovenska. Šimko verí vo svoj úspech v prezidentskom boji. "Pokiaľ by som počítal s tým, že nemám žiadnu šancu, tak by som do tohto politického zápasu nešiel," povedal.

Medzi svoje priority zaradil riešenie nezamestnanosti, pozornosť treba venovať podľa neho aj korupcii. Šimko si uvedomuje, že ako prezident by nemal na riešenie týchto problémov kompetencie, spoliehal by sa však na váhu osobnosti prezidenta SR. Pokúšal by sa o spoluprácu s vládou a parlamentom. Kampaň si plánuje financovať z vlastných zdrojov. "Nejaké finančné prostriedky mám ušetrené," uviedol.

Dnes okrem Šimka odovzdali podpisy aj Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos a kandidát KSS Ján Jurišta. Podpisy by mala odovzdať aj poslankyňa Helena Mezenská z OĽaNO.

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) doteraz potvrdil kandidatúru siedmim uchádzačom. Oficiálnymi kandidátmi sú zatiaľ premiér Robert Fico (Smer-SD), filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), poslanec NR SR za SaS Peter Osuský, Jozef Behýl a expolitik Milan Kňažko.

Voľba prezidenta SR je priama a dvojkolová. Prvé kolo sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, kedy sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies