Silý vietor narobil spúšť: Potrápil viaceré časti Slovenska

NETKY.SK • 18 Jún 2016, 06:43 • 2 min
Silý vietor narobil spúšť: Potrápil viaceré časti Slovenska

PREŠOV - Zatiaľ 32 výjazdov k popadaným stromom a škodám spôsobeným silným nárazovým vetrom evidujú hasiči v Prešovskom kraji. Agentúru SITA o tom informoval operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Prešove s tým, že pri jednom výjazde hasičov vysielajú na viacero miest.

slovakia

left justify in out

Hasiči zasahovali v celom kraji. Kým dopoludnia to bolo najmä v okolí Tatier, postupne sa silný vietor posúval na východ. Najviac zásahov zaznamenali v Bardejove, Kežmarku, Poprade, Prešove a Sabinove. Menej výjazdov absolvovali aj v Humennom a Vranove n/Topľou. Najvážnejšia situácia je v okrese Sabinov, kde popadané stromy roztrhli trolejové vedenie na železničnej trati v Šarišských Michaľanoch, v centre Sabinova odtrhlo strechu na jednom zo stánkov a strom spadol na objekt miestneho ústavu na výkon väzby Zboru väzenskej a justičnej stráže. Spadnuté stromy zaznamenali aj na sídliskách v Sabinove a Prešove. Na niektorých miestach je pretrhnuté elektrické vedenie, čo hasiči riešia v spolupráci s Východoslovenskou energetikou. Celkovo evidujú prešovskí hasiči v kraji zhruba 50 popadaných stromov.

 

Pre silný vietor zasahovali hasiči v Žilinskom kraji 17-krát

 

Silný vietor od rána lámal stromy a strhával strechy najmä na Orave a Liptove. Hasiči v Žilinskom kraji museli doposiaľ zasahovať 17-krát. Aktuálne odstraňujú popadané stromy v Dolnej Lehote na Orave a v Liptovských Sliačoch.

 

Niekoľko hodín komplikovalo dopravu spiľovanie storočnej lipy v Oravskom Podzámku. Silný vietor zvalil dvadsaťmetrový strom na bytovku a urobil dieru v streche, nikto sa nezranil. Hasiči však museli povolať na pomoc žeriav. Aktuálne už lipu z bytovky aj cesty odpratali a hlavný oravský ťah je bez obmedzení. „Hasiči odstraňovali spadnuté stromy prevažne z cestných komunikácií, ale strom spadol aj na zásobník s kyslíkom v nemocnici v Trstenej, v liptovskomikulášskej mestskej časti Okoličné spadol na cestu stĺp, v obci Ochodnica strom poškodil elektrické vedenie a v Liptovskom Hrádku vietor odtrhol plechovú strechu z rodinného domu,“ uviedla pre agentúru SITA žilinská krajská hovorkyňa hasičov Miroslava Ondrichová. 

 

Stromy spadli aj v Banskobystrickom kraji

 

Silný nárazový vietor, pred ktorým varovali meteorológovia sever Slovenska, sa vyskytol aj na juhu. Hasiči odstraňovali spadnutý strom na štátnej ceste pri obci Rapovce v okrese Lučenec smerom na Maďarsko. O pár minút vyrazili na podobný zásah príslušníci hasičského a záchranného zboru z Brezna. Vietor vyvrátil strom na ceste z Čierneho Balogu smerom na Sihlu. Oba úseky sú už prejazdné. Výstrahy prvého a druhého stupňa pred búrkami a vetrom predovšetkým v okresoch Brezno a Banská Bystrica stále trvajú. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies