Sily verné generálovi Haftarovi dobyli dva líbyjských ropné terminály

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 17:35 • 2 min
Sily verné generálovi Haftarovi dobyli dva líbyjských ropné terminály

BENGHÁZÍ - Sily verné generálovi Chalífovi Haftarovi sa dnes zmocnili dvoch líbyjských ropných terminálov as-Sidr a Ras Lánúf na pobreží Stredozemného mora, ktoré doteraz ovládali islamistické milície.

slovakia

left justify in out

Hovorca 101. brigády Haftarovej armády uviedol, že útok na terminály sa začal dnes ráno a na niektorých miestach sa ešte stále bojuje, pričom do bitky sa zapojilo približne 1300 bojovníkov verných Haftarovi.

Za obsadením ropných terminálov as-Sidr a Ras Lánúf, ku ktorému došlo 3. marca, stoja milície známe ako Bengázske obranné brigády. Tie tvoria islamisti a bývalí povstalci, ktorých Haftarove sily nedávno porazili v Benghází, druhom najväčšom meste Líbye. Pripojili sa k nim aj militanti zo západolíbyjského mesta Misuráta.

Haftarova armáda je spriaznená s medzinárodne uznávaným parlamentom so sídlom vo východnej Líbyi. Medzinárodne uznávaná vláda v Tripolise, ktorá je naopak proti Haftarovi, najnovšie boje odsudzuje a vyhlásila, že sa do nich nijakým spôsobom nezapája.

Líbya sa nachádza v politickom chaose od roku 2011, keď došlo k zvrhnutiu bývalého diktátora Muammara Kaddáfího.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona