Sily veľmi rýchlej reakcie NATO by nestačili na vojnu s ruskou armádou

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 15:18 • 2 min
Sily veľmi rýchlej reakcie NATO by nestačili na vojnu s ruskou armádou

BRUSEL - Nové sily rýchlej reakcie Severoatlantickej aliancie by podľa vlastných odhadov NATO nestačili na nasadenie vo východnej Európe v prípade vojny s Ruskom.

slovakia

left justify in out

Uviedol dnes britský denník Financial Times s odvolaním sa na dvoch vysokopostavených generálov, ktorí dlhodobo pôsobia pre alianciu.


Takzvané jednotky veľmi rýchlej reakcie (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF) v počte 5000 vojakov sú hlavným výsledkom summitu NATO z roku 2014 v rámci balíka opatrení navrhnutého pre boj proti možnej ruskej agresii. Jednotky veľmi rýchlej reakcie by počas ich nasadenia v Poľsku alebo v pobaltských štátoch však boli príliš zraniteľné, ak by sa Rusko rozhodlo vojensky prekročiť rieku Odru (hranice východného Nemecka) uviedli pre Financial Times dvaja generáli aliancie, ktorí sú oboznámení s vojenským plánovaním a logistikou NATO.


K zraniteľnosti VJTF podľa ich slov prispelo aj rozhodnutie Ruska dramaticky zvýšiť svoje vojenské sily v Kaliningrade a posilniť vojenský potenciál na svojich západných hraniciach. Nedostatočná odpoveď a reakcia síl veľmi rýchlej reakcie NATO sú považované za jeden z hlavných dôvodov, prečo sa aliancia rozhodla pre trvalú prítomnosť väčších vojenských útvarov na svojom východnom krídle.


O tejto situácii by mali o dva dni (19.5) v bruselskom sídle aliancie rokovať aj ministri zahraničných vecí 28 členských štátov tohto obranného zoskupenia. O dva mesiace neskôr, na júlovom summite NATO vo Varšave, by mala aliancia schváliť balík opatrení zameraný na lepšie vybavenie jednotiek NATO na praktickú obranu a nielen na plnenie funkcie zastrašovania a odrádzania.

 

Tieto opatrenia sú podľa Financial Times vnímané ako prejav obáv aliancie ohľadom možného konfliktu s Ruskom v Európe.
Očakáva sa, že varšavský summit NATO by mal presadiť stálu dislokáciu štyroch práporov - po jednom v každom z troch pobaltských štátov a jeden v Poľsku.


Jednotky veľmi rýchlej reakcie, hoci sú len obmedzeným nástrojom v prípade porušenia článku 5, ktorý predvída spoločnú reakciu pri útoku na niektorý z členských štátov NATO, predstavujú jeden zo základných prvkov obrannej politiky aliancie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona