Sily NATO v Afganistane môžu byť úspešné, potrebujú však čas

NETKY.SK • 16 August 2010, 12:52 • 2 min
Sily NATO v Afganistane môžu byť úspešné, potrebujú však čas

Sily NATO v Afganistane môžu byť úspešné, potrebujú však čas

slovakia

left justify in out

Veliteľ síl NATO v Afganistane generál David Petraeus sa cez víkend pokúsil presvedčiť americkú verejnosť, že jednotky aliancie v Afganistane pod vedením USA môžu byť úspešné - potrebujú však na to čas a trpezlivosť.
      Vo svojom prvom rozhovore od prevzatia velenia - pre televíziu NBC a denníky The New York Times a Washington Post - Petraeus varoval pred rýchlym stiahnutím sa s Afganistanu, ktorého začiatok je plánovaný na júl 2011. Tento termín určil americký prezident Barack Obama. Generál zároveň pripustil, že jednotky NATO v krajine čelia výzvam stupňujúcej sa aktivity povstalcov z Talibanu.
      "Prezident ma sem neposlal pre elegantný odchod," povedal Petraeus a dodal, že armáda sa usiluje o čo najskoršie dosiahnutie pokroku. "Veľmi intenzívne sme si vedomí, že toto trvá už takmer deväť rokov. Plne chápeme netrpezlivosť v niektorých oblastiach," uviedol.
      Petraeus prevzal velenie v Afganistane pred šiestimi týždňami. Nahradil generála Stanleyho McChrystala, ktorého odvolali z funkcie kvôli zverejneniu kontroverzných vyjadrení na adresu Obamovej administratívy.
      Generál zároveň podotkol, že vojna v Afganistane sa niekoľko rokov viedla bez riadnej stratégie a iba počas uplynulého poldruha roka - obdobia, ktoré korešponduje s nástupom Obamu do funkcie - sa prijala dobre premyslená stratégia.        

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies