Sily lojálne bývalému jemenskému prezidentovi Hadímu obsadili časť mesta Aden

NETKY.SK • 16 Február 2015, 14:29 • 2 min
Sily lojálne bývalému jemenskému prezidentovi Hadímu obsadili časť mesta Aden

ADEN - Jednotky lojálne zosadenému jemenskému prezidentovi Mansúrovi Hadímu obsadili dnes po päťhodinovom boji vládne budovy v meste Aden na juhu krajiny.

slovakia

left justify in out

V Jemene podľa agentúry Reuters eskaluje občiansky konflikt vzhľadom na zlú bezpečnostnú situáciu po obsadení hlavného mesta Saná členmi povstaleckej skupiny húsíov a hrozí, že sa krajina rozdelí na dve časti.
     

Ozbrojenci podporujúci Hadího vybojovali kontrolu nad niekoľkými budovami v Adene od bezpečnostných síl spojených s hnutím húsíov.
     

Severu Jemenu dominujú prevažne povstalci šiitskych moslimov z hnutia husíov, ktorí minulý mesiac prevzali kontrolu nad metropolou Saná. Naopak na juhu prevládajú ozbrojené sily lojálne zosadenému Hadímu, ako aj separatisti požadujúci vytvorenie Južného Jemenu, píše Reuters.
     

Bojovníci lojálni Hadího bratovi obsadili budovu televízie v Adene, tamojšiu hlavnú elektráreň a centrálu tajnej služby. Päťhodinové boje so silami pod velením generála pravdepodobne nakloneného husíom sa podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na nemenované zdroje, odohrali v noci nadnes.
     

Jemenský prezident Mansúr Hadí v januári odstúpil z funkcie po tom, čo povstalci zo šiitskej skupiny húsíov, podporovanej Iránom, obsadili hlavné mesto Saná vrátane prezidentského paláca. Začiatkom februára povstalci rozpustili parlament a zaviedli dočasnú ústavu.
     

Bezpečnostná rada OSN schválila v nedeľu na mimoriadnom zasadnutí rezolúciu, ktorá odsudzuje konanie šiitského povstaleckého hnutia húsíov v Jemene, požaduje zastavenie násilností a aktívnu účasť všetkých strán na rokovaniach podporovaných OSN. Päťnásťčlenná BR OSN vyzýva hnutie, aby okamžite stiahlo svoje sily z vládnych inštitúcií a prepustilo prezidenta krajiny a ďalších štátnych predstaviteľov z domáceho väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies