Silvestrovské party mňamky

NETKY.SK • 25 December 2017, 09:00 • 2 min
Silvestrovské party mňamky

BRATISLAVA - Ak ste rozhodnutí stráviť záver roka na Silvestra v kruhu svojich najbližších, mali by ste sa na to aj dostatočne pripraviť chutným jedlom, chuťovkami, slaným pečivom a všakovakými „jednohubkovými“ dobrotami. Keďže sa počas silvestrovského večera zvykne v našich zemepisných šírkach zvykne viac piť ako jesť, tieto drobnosti určite prídu vhod.

slovakia

left justify in out

Figy s parmskou šunkou

 

Suroviny:

zrelé figy, 8 plátkov parmskej šunky, 100 g nivy, 1 ks vetvička tymiánu, 4 PL Hellmanns Majolenka Starej mamy

 

Postup:

Štvrťky čerstvých fíg obalíme v polovici plátku šunky. Pridáme kocku nivy a krátko (cca 4 minúty) zapečieme v rúre s grilom, rozohriatym na 220 ° C. Potom ozdobíme malým kúskom Hellmann’s Majolenky Starej mamy a vetvičkou tymianu.

 

img

 

Tortilla chips so syrovou nátierkou

 

Suroviny:

tortilla chips, 100 g maslo, 200 g topený syr, 70 g krémový syr, 3 strúčiky cesnak podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, 2 PL jarná cibuľka

 

Postup:

Zmäknuté maslo poriadne vymiešame s topeným a krémovým syrom na hladký krém. Nátierku dochutíme prelisovaným cesnakom, jarnou cibuľkou, soľou a mletým čiernym korením. Podávame s balíčkom tortilla chipsov, ktoré sa do nátierky máčajú.

 

img

 

Syrové guľky s paprikou, pažítkou a chia semienkami

 

Suroviny:

200 g syr Lučina, 200 g syr Ricotta, 5 PL kyslá pochúťková smotana, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca podľa chuti pažítka, chia semienka, mletá červená paprika na obaľovanie

 

Postup:

V miske zmiešame Lučinu, Ricottu a kyslú pochúťkovú smotanu. Podľa chuti syrovú zmes dochutíme soľou, korením a mletou rascou. Zmes na 30 minút uložíme do chladničky stuhnúť. Potom zo zmesi formujeme rukami guľky, ktoré obaľujeme v mletej paprike, nasekanej pažítke alebo chia semienkach. Podávame s čerstvým chlebom.

 

img

 

Syrové muffiny s bylinkami a olivami

 

Suroviny:

6 plátkov šunka, 2 hrnčeky polohrubá múka, 1 PL kryštálový cukor, 1/2 balíček kypriaci prášok do pečiva, 1 štipka soľ, mleté čierne korenie, 1,5 KL sušený cesnak, 5 PL nasekané bylinky, 1/3 hrnček parmezán, 1 hrnček eidam, 1 ks vajce, 1 hrnček mlieko, 1/2 hrnček olej, 1/2 hrnček čierne olivy

 

Postup:

Na panvici opečieme nadrobno nakrájanú šunku a odložíme ju nabok. V miske zmiešame polohrubú múku, cukor, kypriaci prášok do pečiva, soľ, sušený cesnak, nastrúhané syry, šunku a byliny (pažítka, rozmarín, oregano,...). V druhej miske vyšľaháme vajíčko s mliekom, olejom a pridáme sypkú zmes. Zľahka do cesta nakoniec vmiešame nadrobno nakrájané olivy. Cestom naplníme košíčky, vložíme ich do vyhriatej rúry na 195°C a muffiny pečieme približne 25 minút.

 

img

 

Minihotdogy

 

Suroviny:

lístkové cesto, párky, syr tvrdý, sezamové semienka

 

Postup:

Ak treba, párky olúpte. Pokrájajte ich na 5 - 10 centimetrové kúsky. Lístkové cesto narežte približne na 5 centimetrov široké pásiky. Každý kúsok párku obtočte cestom a malé hotdogy poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Posypte postrúhaným syrom alebo sezamovými semienkami. Hotdogy dozlata upečte vo vyhriatej rúre.

 

img

 

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona