Silverstone prinesie prvé šprintové preteky v histórii Formule 1

NETKY.SK • 15 Júl 2021, 09:57 • 2 min
Silverstone prinesie prvé šprintové preteky v histórii Formule 1

SILVERSTONE- Kolotoč Formule 1 zažije svoje prvé kvalifikačné preteky v histórii, zmena víkendového programu bola schválená na začiatku tohtoročnej sezóny

slovakia

left justify in out

Kvalifikácia v piatok, šprintové preteky v sobotu !

Zmena tradičného víkendového programu si vyslúžila zmiešané názory, mnoho fanúšikov je spokojných so súčasným systémom, no na druhej strane ako sa hovorí "zmena je život" a práve tento víkend prvýkrát zažijeme nový kvalikačný sýstém F1

 

Šprintové preteky sa využívajú v F2 a v F3 ale nikdy neboli zaradené do programu slávnej Formule 1.

Tradičný systém, ktorý F1tka využívala dlhé roky spočíval v dvoch piatkových tréningoch a v jednom sobotňajšom. Po tréningoch následovala kvalifikácia, ktorá sa rozdelovala na 3 časti a určila zloženie štartového roštu na nedeľňajšie preteky.

 

 

 

Tento víkend nastane zmena, namiesto 2 piatkových tréningov bude iba 1 a vo večerných hodinách je na programe kvalifikácia na sobotňajší šprintový pretek. Táto kvalifikácia sa bude jazdiť len na mäkkých pneumatikách a určí ako bude vyzerať štartový rošt na sobotňajšie preteky

 

V sobotu je na programe 2.tréning a šprintové preteky, tieto preteky sú synonymom slova kvalifikačné, pretože podľa výsledkov z týchto pretekov spoznáme postavenie jazdcov na hlavné nedeľňajšie preteky. 

 

Šprintové preteky sú vypísané na dĺžku 100 kilometrov, čiže 17 kôl, niesú povolené žiadne zastávky v boxoch takže pretekáry môžu tlačit na pilu a vydať zo svojich monopostov úplné maximum. 

 

Vítaz týchto pretekov si zapíse 3 majstrovské body do šampionátu, pretekár na druhom mieste si zapíše 2 body a jazdec čo uzatvorí pódiové priečky zinskasuje 1 majstrovský bod. 

 

Trofej pre víťaza šprintových pretekov nebude prezentovaná na pódiu ale pretekár ju prevezme v "paddocku". Bodovací systém počas klasických nedeľňajších pretekov ostáva nezmení ale jedno je jasné, tento víkend sa majú fanúšici motoršportu rozhodne na čo tešiť. 

 

7-násobný majster sveta Lewis Hamilton si nemyslí, že tieto kvalifikačné preteky prinesú veľkú zábavu pre fanúšikov. " Bude to vláčiková jazda. Dúfajme, že tieto preteky nám prinesú nejaké predbiehane ale nemyslím si, že to bude moc vzrušujúce". 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies