Siluanov: Kyjev porušil podmienky úveru, predčasné splatenie je zatiaľ otázne

NETKY.SK • 10 Január 2015, 14:37 • 2 min
Siluanov: Kyjev porušil podmienky úveru, predčasné splatenie je zatiaľ otázne

MOSKVA - Ukrajina porušila podmienky ruského úveru v hodnote 3 miliardy USD (2,54 miliardy eur), no Moskva zatiaľ neprijala žiadne rozhodnutie, či bude žiadať jeho predčasné splatenie.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes ruský minister financií Anton Siluanov, ktorý reagoval na vyjadrenia nemenovaného vládneho zdroja. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Ešte v decembri 2013 sa Putin a vtedajší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dohodli na znížení ceny plynu pre Ukrajinu zhruba o tretinu a zároveň na finančnej pomoci Kyjevu, v rámci ktorej Rusko plánovalo odkúpiť ukrajinské dlhopisy za 15 miliárd USD. Do konca decembra 2013 kúpili Rusi prvé eurobondy v hodnote 3 miliardy USD. Dva mesiace nato však Ukrajinci Janukovyča zosadili.
      

Jednou z podmienok úveru bolo, že štátny dlh Ukrajiny nesmie prekročiť 60 % hrubého domáceho produktu (HDP). Siluanov však ešte v septembri minulého roka vyhlásil, že Ukrajina túto hranicu podľa všetkého prekročila. Minulý mesiac to nepriamo potvrdila aj ratingová agentúra Moody's, ktorá uviedla, že dlh Ukrajiny dosiahol v roku 2014 podľa všetkého okolo 72 % HDP a tento rok sa zvýši približne na 83 % HDP. Zároveň dodala, že "rastie aj riziko platobnej neschopnosti krajiny".
      

"Ukrajina definitívne porušila podmienky úveru, a to najmä v oblasti štátneho dlhu, teda, že nesmie zvýšiť dlh nad 60 % HDP," povedal Siluanov, ktorého slová citovala ruská agentúra Interfax. "Rusko má tak právo žiadať predčasné splatenie úveru. Zatiaľ však takéto rozhodnutie nepadlo," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies