Silný vietor zamestnal aj záchranné zložky na celom Slovensku: Tu všade zasahujú

NETKY.SK • 2 December 2016, 10:57 • 2 min
Silný vietor zamestnal aj záchranné zložky na celom Slovensku: Tu všade zasahujú

BRATISLAVA - Na Slovensku vyčínal včera silný vietor, ktorý nezoslabol ani dnes. Záchranári majú preto vo viacerých mestách plné ruky práce.

slovakia

left justify in out

BRATISLAVA

Mestskí policajti v Bratislave počas noci zo štvrtka (1. 12.) na piatok (2. 12.) zasahovali na viacerých miestach v hlavnom meste pre silný vietor. TASR informoval hovorca mestskej polície v Bratislave Peter Pleva.

 

"Mestským policajtom boli nahlásené viaceré mimoriadne udalosti, keď popadané stromy a reklamné pútače spôsobovali problémy najmä v doprave," uviedol Pleva.

 

V Karlovej Vsi na ulici Nad Dunajom spadol strom, ktorý museli odstrániť hasiči. "Krátko pred štvrtou hodinou ráno po telefonáte z mestskej polície hasiči smerovali aj na Agátovú ulicu v Dúbravke. Tu hliadka mestskej polície pomáhala hasičom pri odstraňovaní spadnutého stromu z cesty," doplnil Pleva.

 

V Petržalke ráno na Osuského ulici vietor po okolí rozfúkal zatepľovací materiál zo stavby a na Einsteinovej ulici jedna z hliadok musela z cesty odstrániť spadnutý reklamný pútač.

 

Počas štvrtkového (1.12.) večera a uplynulej noci zasahovali hasiči v súvislosti so silným vetrom najmä v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Bratislavskí hasiči boli vyslaní k 22 takýmto prípadom, hasiči z Okresného riaditeľstva HaZZ v Pezinku absolvovali deväť výjazdov a príslušníci Hasičského a záchranného útvaru 13. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

 

"Išlo najmä o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest, miestnych komunikácií a osobných motorových vozidiel, spadnutých stĺpov elektrického vedenia, telefónnych stĺpov, strhnutých striech. Niektoré štátne cesty v okrese Malacky boli úplne neprejazdné. Celkom zasahovalo 86 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s 23 kusmi hasičskej techniky," spresnila Farkasová.

 

TRNAVA

V Trnavskom kraji mali hasiči podľa nej 14 výjazdov. Odstraňovali spadnuté stromy z cestných komunikácií a uvoľnenú strechu na prístrešku. "Príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Trnave zasahovali štyrikrát, dunajskostredskí hasiči boli vyslaní k siedmim udalostiam, galantskí k dvom a piešťanskí zasahovali raz. Celkom bolo v teréne 49 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s 14 kusmi hasičskej techniky," uviedla Farkasová.

 

Dnes po 6. hodine vyslali hasičov do detského hospicu v obci Ľubica v okrese Kežmarok, kde došlo pre zlú poveternostnú situáciu k prerušeniu dodávky elektrickej energie. Hasiči podľa Farkasovej okamžite poskytli zariadeniu elektrocentrálu, ktorá už viac ako tri hodiny zabezpečuje činnosť zdravotníckych prístrojov.

 

Počasie komplikuje dopravu: Uzatvorili niekoľko horských priechodov, rýchlik narazil do stromu

 

POPRAD

Prvý kalamitný stupeň platí dnes od 9:00 v oblasti Popradu pre intenzívne sneženie, tvorbu závejov a silný vietor s rýchlosťou do 90 kilometrov za hodinu. Informovala o tom Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja na svojej internetovej stránke.

 

Pre záveje je naďalej uzatvorená cesta tretej triedy medzi obcami Šuňava a Štrba v Popradskom okrese. Podľa Jaroslava Štofka, dispečera Správy a údržby ciest PSK, by mohol byť úsek sprejazdnený poobede. Dopravné obmedzenia hlásia aj na ceste tretej triedy do Lučivnej, rovnako aj na ceste tretej triedy na trase Štrba - Važec.

 

Cestári Prešovského kraja mali počas posledných 24 hodín vo výkone 104 kusov techniky, posypali vyše 10-tisíc kilometrov ciest. 

 

Počasie potrápi aj v piatok: Silný vietor, snehové záveje, miestami veľa snehu

 

ŽILINA

Pre silný vietor zasahujú hasiči v Žilinskom kraji najmä na Liptove a Orave. Podľa informácií z krajského operačného strediska hasiči aktuálne odstraňujú popadané stromy na ceste medzi Komjatnou a Studničnou, medzi Ružomberkom a Valaskou Dubovou, na ceste zo Zázrivej do Párnice, v obci Stráža v Terchovskej doline a medzi Pribišom a Oravským Podzámkom. V Liptovskom Mikuláši pomáhajú hasiči upevniť plech visiaci zo strechy nemocnice a v Nižnej Boci na ceste cez horský priechod Čertovica zabezpečujú skrížený kamión s cisternou. 

 

Výstraha pred silným vetrom a snežením trvá do poludnia. Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje na silný vietor v nárazoch s rýchlosťou až do 140 km/h najmä na horách v polohách nad 1 500 metrov nad morom. V súvislosti so snežením a silným vetrom upozorňujú meteorológovia aj na možnosť vytvárania snehových jazykov a závejov, a to aj v nižších nadmorských výškach. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies