Silný vietor zabránil horolezcom vystúpiť na Mount Everest

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 10:36 • 2 min
Silný vietor zabránil horolezcom vystúpiť na Mount Everest

KÁTHMANDU - Silný vietor zabránil dnes desiatkam horolezcov vystúpiť na vrchol najvyššej hory sveta Mount Everest. Píše o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa Nepálskeho horolezeckého združenia (NMA) vietor síce sťažil horolezcom vrcholový výstup, avšak bezprostredné nebezpečenstvo nepredstavuje. Horolezci sa vrátili do nižšie položených táborov čakať na zlepšenie poveternostných podmienok.


V priebehu ostatných niekoľkých dní vystúpilo na vrchol 8850 metrov vysokého Mount Everestu takmer 90 horolezcov. Ide o prvé úspešné výstupy po dvoch rokoch katastrof, keď bola táto hora prakticky prázdna.


Tento rok sa Mount Everest chystá zdolať celkovo 289 členov zahraničných expedícií, ktorým pomôže 400 miestnych šerpov. Prví z nich sa po absolvovaní aklimatizácie vydali na cestu k základnému táboru na Mount Evereste už začiatkom apríla.


V roku 2014 boli zrušené všetky expedície na Mount Everest v reakcii na smrť 16 nepálskych horolezcov, ktorých zasiahla lavína počas príprav na výstup.


Rovnaké opatrenie prijali tibetské úrady aj vlani, keď v lavíne spustenej zemetrasením zahynulo 19 a zranenia utrpelo 61 ľudí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies