Silný vietor narobil obrovskú škodu v národných parkoch: Polámal takmer 2-tisíc živých stromov

NETKY.SK • 1 Marec 2017, 08:38 • 2 min
Silný vietor narobil obrovskú škodu v národných parkoch: Polámal takmer 2-tisíc živých stromov

POPRAD - Takmer dvetisíc živých stromov, čo predstavuje 1 335 kubických metrov dreva, neodolalo náporom silného vetra, ktorý sa uplynulý piatok prehnal územím Tatranského a Pieninského národného parku.

slovakia

left justify in out

„Najväčšie škody na lesných porastoch v správe Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP) zanechal vietor v ochrannom obvode Tatranská Javorina, Oravice a Červený Kláštor. Celkovo tam vyvrátil 850 kubických metrov drevnej hmoty,“ konkretizoval Pavol Fabian, námestník riaditeľa ŠL TANAPu. Stromy padali zväčša v okolí ciest či v blízkosti tatranských osád, silným poryvom neodolali ani lykožrútom zničené porasty v bezzásahových zónach.

Ako dnes informovala Martina Petránová, koordinátorka vonkajšej komunikácie ŠL TANAPu, ďalšie škody na majetku štátu v správe štátnych lesov spôsobil vietor na účelových zariadeniach v ochrannom obvode Oravice. V Červenom Kláštore bola poškodená budova, v ktorej sa nachádzajú sociálne zariadenia pre hostí kempingu. Stredisko genofondu drevín Rakúske lúky hlásilo škody na fóliovníkoch, ich výšku vyčíslili na 1 500 eur. Celkové škody Štátne lesy TANAPu odhadli na tritisíc eur.

Turistické chodníky sú podľa slov vedúceho Strediska terénnych služieb ŠL TANAPu Štefana Zavackého prístupné. „Predpokladali sme, že to bude zával na zával, ale popadalo len množstvo konárov a sem-tam nejaký vrcholec. Chodníky priebežne čistíme a situáciu monitorujeme. Keďže stále fúka, to, ako sa bude situácia ďalej vyvíjať, závisí od prúdenia vetra. Turisti musia počítať s tým, že za takéhoto počasia sa môžu na chodníkoch nachádzať aj nejaké vývraty,“ uviedol Štefan Zavacký.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies