Silný vietor a tlaková níž Doris narušila dopravu a dodávky elektriny v Británii a Írsku

NETKY.SK • 23 Február 2017, 14:56 • 2 min
Silný vietor a tlaková níž Doris narušila dopravu a dodávky elektriny v Británii a Írsku

Londýn 23. februára (TASR) - Hlboká tlaková níž Doris sprevádzaná vetrom s rýchlosťou do 120 kilometrov za hodinu zasiahla dnes rozsiahle oblasti Írska a Británie. Narušila dopravu a spôsobila výpadky dodávok elektriny do desaťtisícov domácností.

slovakia

left justify in out

"Tlaková níž Doris sa za posledných 24 hodín rapídne prehĺbila, prešla procesom takzvanej výbušnej cyklogenézy, takže jej vplyv na počasie bol porovnateľný s výbuchom bomby," uviedol britský meteorologický úrad Met Office.

 

Náhly pokles tlaku v strede tlakovej níže spravidla spôsobuje vznik silného vetra.

 

O život prišla jedna žena, ktorá zahynula v centre stredoanglického mesta Wolverhampton. Utrpela vážne zranenie hlavy, keď ju počas silného vetra zasiahol bližšie nešpecifikovaný vzduchom unášaný predmet.

 

Na území Írskej republiky vietor zapríčinil približne 770 porúch elektrickej rozvodnej siete. Bez dodávok elektriny zostalo zhruba 56.000 zákazníkov. V severnom Írsku výpadky postihli asi 21.000 odberateľov.

 

Do niektorých častí Škótska Doris priniesla husté sneženie, ktoré skomplikovalo cestnú dopravu a zavinilo meškania letov.

 

Londýnske letisko Heathrow oznámilo, že dnes bude v záujme zaistenia bezpečnosti cestujúcich fungovať v obmedzenom režime. Z londýnskej železničnej stanice Euston nepremávali žiadne vlaky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona