Silný tajfún zasiahol severné Filipíny, vyše 100.000 ľudí evakuovali

NETKY.SK • 27 September 2011, 16:33 • 2 min
Silný tajfún zasiahol severné Filipíny, vyše 100.000 ľudí evakuovali

Silný tajfún zasiahol severné Filipíny, vyše 100.000 ľudí evakuovali

slovakia

left justify in out

img

Silný tajfún zasiahol dnes východné Filipíny, kde úrady nariadili evakuáciu vyše 100.000 obyvateľov pred príchodom silných dažďov a vetra s nárazmi do rýchlosti 170 kilometrov za hodinu.
Tajfún Nesat prešiel nad pevninu pred úsvitom miestneho času nad severovýchodnými hornatými provinciami Isabela a Aurora, sprevádzal ho vietor so stálou rýchlosťou okolo 140 km/h, oznámil filipínsky meteorologický úrad.
Tajfún s priemerom 650 kilometrov môže výrazne ovplyvniť počasie na celom hlavnom filipínskom ostrove Luzon, na ktorom leží aj metropola Manila. V stredu večer alebo vo štvrtok ráno by sa mal presunúť nad Juhočínske more a následne smerovať k Číne.
Filipínske úrady pre husté zrážky a silný vietor uzavreli školy a univerzity v Manile. Zrušili tiež desiatky domácich letov a zastavili trajekty, v dôsledku čoho uviazli tisíce cestujúcich. Z ostrovnej krajiny zatiaľ hlásili jedného zraneného pri tornáde, početné výpadky elektriny a vyvrátené stromy na uliciach. Pri východnom pobreží zachránili vyše 50 rybárov. Meteorologický úrad varoval pred štvormetrovými vlnami.
Tajfún zasiahol Filipíny presne dva roky po tom, ako pri najhorších záplavách v 12-miliónovej Manile za posledné desaťročia - počas tropickej búrky - zahynulo takmer 500 ľudí. Obyvatelia si tragédiu pripomínali len v pondelok.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies