Silný tajfún Maysak stráca cestou k Filipínam silu

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 11:44 • 2 min
Silný tajfún Maysak stráca cestou k Filipínam silu

MANILA - Silný tajfún Maysak, ktorému pripisujú smrť najmenej štyroch ľudí na ostrovoch v západnej časti Tichého oceánu, po dosiahnutí filipínskych vôd zoslabol a očakáva sa, že bude ďalej strácať silu počas približovania sa k severovýchodnému pobrežiu krajiny.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na filipínskych predstaviteľov o tom dnes informovala tlačová agentúra AP. Filipínsky meteorologický úrad uviedol, že tajfún Maysak sa dnes ráno nachádzal 915 kilometrov od východofilipínskeho mesta Borongan, ktoré má asi 60.000 obyvateľov. Sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 175 kilometrov za hodinu, dosahujúci v nárazoch až 210 km/h. Postupoval severozápadným smerom rýchlosťou 19 km/h.

 

Filipínski predstavitelia povedali, že ľudia si urobili zásoby a pripravené sú aj záchranné tímy. Očakáva sa, že tajfún vstúpi na pevninu v sobotu večer alebo v noci zo soboty na nedeľu na severovýchode Filipín. Úrady súčasne varovali turistov smerujúcich na pláže počas veľkonočných sviatkov, aby boli opatrní.

 

Je možné, že vlny na východnom pobreží dosiahnu výšku až tri metre a v 200-kilometrovom okruhu okolo oka tajfúnu treba rátať so stredne silným až silným dažďom. Armádu na severe Filipín uviedli do pohotovosti už v stredu.

 

Podľa meteorologického úradu by tajfún mal počas cesty cez pevninu ďalej slabnúť a je možné, že ho preklasifikujú na búrku.

 

Maysak je tretí tajfún na Filipínach od začiatku roka a prvý po viacerých desaťročiach, ktorý zasiahne túto prevažne katolícku krajinu počas veľkonočných sviatkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies