Silný hurikán Gonzalo naberá na sile, blíži sa k Bermudám!

NETKY.SK • 17 Október 2014, 13:33 • 2 min
Silný hurikán Gonzalo naberá na sile, blíži sa k Bermudám!

HAMILTON - Hurikán Gonzalo smeruje po dosiahnutí sily štvrtej kategórie k Bermudám. Podľa meteorológov môže toto britské zámorské územie v Atlantickom oceáne očakávať silný vietor a nebezpečný nárast hladiny mora najbližších hodinách, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) v Miami uviedlo, že poveternostná situácia na Bermudách, kde vyhlásili varovanie pred hurikánom, sa začne zhoršovať neskôr dopoludnia miestneho času. Ráno sa nachádzal približne 385 kilometrov juho-juhozápadne od Bermúd a sprevádzal ho vietor dosahujúci 215 kilometrov za hodinu.
     

Obyvatelia súostrovia sa na príchod Gonzala pripravujú len niekoľko dní po tom, ako tam tropická búrka Fay s vetrom takmer so silou hurikánu poškodzovala domy a vyvracala stromy a stĺpy elektrického vedenia.
     

Gonzalo, prvý hurikán štvrtej kategórie v Atlantiku od roku 2011, je podľa expertov jedným z najsilnejších hurikánov, aký zasiahne Bermudy. V roku 2003 tam hurikán tretej kategórie Fabian spôsobil škody za 300 miliónov dolárov, uviedla agentúra Reuters.
     

NHC predpovedá, že tzv. okolo hurikánu sa presunie len približne 56 kilometrov od hlavného ostrova dnes popoludní alebo večer. Počas dňa a cez víkend by mal Gonzalo pomaly slabnúť.
     

V Karibiku už napáchal škody. V holandskej časti ostrova Svätý Martin zahynul starší námorník a poškodil tam asi tri desiatky plavidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies