Silné zemetrasenie zasiahlo juhozápad Číny: Zatiaľ hlásia päť mŕtvych

NETKY.SK • 8 Október 2014, 06:27 • 2 min
Silné zemetrasenie zasiahlo juhozápad Číny: Zatiaľ hlásia päť mŕtvych

PEKING - Silné a plytké zemetrasenie s magnitúdou 6,0 zasiahlo dnes juhozápadnú čínsku provinciu Jün-nan. Podľa prvých správ štátnych médií si vyžiadalo iba malý počet obetí na životoch v riedko obývanej, hornatej oblasti krajiny.

slovakia

left justify in out

Americká geologická služba USGS aktuálne informovala, že epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 156 kilometrov severne od mesta Ťing-chung a vyskytlo sa v malej hĺbke 10,9 kilometra. Oficiálna štátna tlačová agentúra Sinchua informovala, že otrasy bolo cítiť v provinčnom hlavnom meste Kchun-ming, ako aj v niekoľkých ďalších veľkomestách provincie.
      

Okres Ťing-ku, kde ležalo epicentrum, sa nachádza v odľahlej, zväčša vidieckej horskej časti provincie Jün-nan. Denník čínskej komunistickej strany People's Daily informoval, že okres je domovom pre približne 300.000 ľudí, patriacich prevažne k etnickým menšinám.

 

Sinchua citovala okresného predstaviteľa, podľa ktorého sa domy triasli niekoľko sekúnd a zo striech padali škridly, pričom obyvatelia vybiehali von do ulíc. Štátny rozhlas informoval, že zahynulo päť ľudí a vyše 20 ďalších osôb utrpelo zranenia, ale počet obetí pravdepodobne ešte narastie.
      

Fotografie na blogu agentúry Sinchua na sieti Weibo zachytávali rozbité škridly a tehly na zemi v jednej dedine a pukliny v múroch niektorých nízkych domov. Na miesto katastrofy sa ponáhľalo vyše 1000 záchranárov vrátane vojakov. Viezli aj stany, prikrývky a ďalšie humanitárne potreby, dodala štátna televízia. Inú časť provincie Jün-nan zasiahlo zemetrasenie v auguste, malo magnitúdu 6,3 a zahynulo počas neho najmenej 615 ľudí, pričom ďalších vyše 100 je nezvestných. Zemetrasenia sú v tejto oblasti časté. Zemetrasenie v susednej provincii S'-čchuan si v roku 2008 vyžiadalo takmer 70.000 ľudských životov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona