Silné zemetrasenie v Čile s magnitúdou 8,2: Hlásia päť obetí!

NETKY.SK • 2 Apríl 2014, 07:23 • 2 min
Silné zemetrasenie v Čile s magnitúdou 8,2: Hlásia päť obetí!

SANTIAGO - Najmenej päť mŕtvych si vyžiadalo silné zemetrasenie s magnitúdou 8,2, ktoré v noci nadnes zasiahlo severné pobrežie Čile a spôsobilo zatiaľ len menšie vlny cunami. Úrady nariadili evakuáciu obyvateľov pobrežných miest na severe krajiny. Oznámil to čilský minister vnútra Rodrigo Penailillo.

slovakia

left justify in out

Guvernér provincie Iquique Gonzalo Prieto pre miestnu rozhlasovú stanicu Cooperatíva uviedol, že v dôsledku zemetrasenia zomreli v jeho regióne dvaja ľudia a niekoľko ďalších utrpelo zranenia. Starosta mesta Tarapaca ohlásil úmrtie dvoch miestnych obyvateľov, ktorých vek nezverejnili, a pripísal ho srdcovému infarktu spôsobeného zemetrasením.
      

Zo ženskej väznice po zemetrasení a oznámení hrozby vlny cunami utieklo vyše 300 zajatkýň. "Do oblasti okolo mesta Iquique pošleme približne 100 členov osobitných jednotiek, ktorých úlohou bude problém vyriešiť," oznámil minister vnútra Rodrigo Penailillo. Nekonkretizoval, ako zajatkyne opustili väznicu.
      

Vzhľadom na intenzitu zemetrasenia sa zdá, že latinskoamerická krajina sa vyhla výraznejším škodám. Zničených zostalo len niekoľko desiatok domov, zosuvy pôdy zablokovali viacero ciest, mnohé domácnosti boli bez elektrickej energie. Poškodené je aj letisko, pričom niekoľko obchodov a prevádzok zachvátil požiar.
      

Americký geofyzikálny inštitút (USGS) pôvodne informoval, že pri Čile došlo o 20.46 h miestneho času k zemetraseniu s magnitúdou 8, no neskôr jeho intenzitu zvýšilo na 8,2. Po prvom zemetrasení nasledovalo najmenej desať silných dotrasov vrátane jedného z magnitúdou 6,2.
      

Najnovšie zemetrasenie nadviazalo na sériu otrasov, ktoré odštartovalo 17. marca silné zemetrasenie s magnitúdou 6,7 a vyžiadalo si evakuáciu takmer 100.000 osôb žijúcich v prevažne pobrežných oblastiach.      




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies