Silné zemetrasenie rozbúrilo more pri Indonézii

NETKY.SK • 25 Júl 2012, 11:09 • 2 min
Silné zemetrasenie rozbúrilo more pri Indonézii

Silné zemetrasenie rozbúrilo more pri Indonézii - Svet Silné zemetrasenie dnes zasiahlo západnú Indonéziu, zabilo muža a donútilo vystrašených obyvateľov ujsť v panike do svojich domovov v mestách a dedinách po celom severnom cípe ostrova Sumatra. Otrasy

slovakia

left justify in out

imgSilné zemetrasenie dnes zasiahlo západnú Indonéziu, zabilo muža a donútilo vystrašených obyvateľov ujsť v panike do svojich domovov v mestách a dedinách po celom severnom cípe ostrova Sumatra. Otrasy nevyvolali žiadne prívalové vlny cunami.
      Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo ostrov približne o 07.30 h miestneho času (02.30 h SELČ) a jeho epicentrum sa nachádzalo 28 kilometrov severovýchodne od mesta Sinabang v provincii Atjeh. K zemetraseniu došlo v hĺbke 45 kilometrov pod zemským povrchom, informoval Americký geofyzikálny inštitút (USGS).
      Sedemdesiatročný muž, ktorý trpel vysokým krvným tlakom, zomrel, keď v panike utekal a spadol. Žiadne ďalšie úmrtia neboli hlásené.
      Poškodených bolo dvadsať budov vrátane mešít, zdravotníckych stredísk, škôl a úradov miestnej vlády.
      Meteorológovia už v skoršom oznámení uviedli, že nepredpokladajú vznik cunami. Jeden z odborníkov dodal, že zemetrasenie v takej vzdialenosti od pobrežia by muselo byť silnejšie, aby vyvolalo veľkú vlnu cunami.
      Obyvatelia mesta Sinabang na ostrove Simeulue - pri západnom pobreží Sumatry a v blízkosti epicentra - uviedli, že otrasy postihli ich oblasť v čase, keď sa moslimovia sláviaci ramadán zhromažďovali na jedlo a modlitby pred svitaním.
      "Niekoľkosekundové silné zemetrasenie triaslo všetkým okolo nás," povedal obchodník na mestskom trhovisku. "Všetci vybiehali z domov... mnohí v panike kričali, ale v našom okolí nebolo vidieť žiadne škody," dodal muž.
      Panika sa rozšírila aj do niekoľkých miest a dedín v susednej provincii Atjehu, v Severnej Sumatre. Mnohí ľudia sa z obáv pred vlnou dotrasov ešte niekoľko hodín odmietli vrátiť domov.
      Indonézia sa rozkladá na sérii zlomových línií, vďaka čomu je obrovské súostrovie náchylné na sopečnú a seizmickú činnosť.
      Ničivé zemetrasenie 26. decembra 2004 vyvolalo cunami v Indickom oceáne, ktorá zabila 230.000 ľudí, polovicu z nich v provincii Atjeh.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies