Silné zemetrasenie otriaslo japonským mestom Nagano a ďalšie západnou Čínou

NETKY.SK • 22 November 2014, 17:32 • 2 min
Silné zemetrasenie otriaslo japonským mestom Nagano a ďalšie západnou Čínou

TOKIO/PEKING - Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,8 otriaslo dnes večer, o 22.08 h miestneho času (14.08 SEČ), stredným Japonskom, kde sa zrútila najmenej jedna budova a zranilo niekoľko ľudí, informovala dnes tamojšia Meteorologická agentúra.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry DPA bolo najviac zasiahnuté mesto Nagano, otrasy však bolo cítiť aj v 200 kilometrov vzdialenom Tokiu.
      

Epicentrum otrasov sa nachádzalo na pevnine v hĺbke 10 kilometrov, preto nehrozilo cunami. Epicentrum otrasov bolo v lyžiarskom letovisku Hakuba západne od Nagana, ktoré v roku 1998 hostilo zimné olympijské hry. Približne o 30 minút nato nasledoval slabší otras s magnitúdou 4,3.
      

Japonská tlačová agentúra Kjódo s odvolaním sa na požiarnikov uviedla, že niekoľko ľudí utrpelo zranenia. Nie je jasné, či zranení boli v budove, ktorá sa zrútila.
      

Jadrová elektráreň Kašiwazaki Kariwa v neďalekej prefektúre Niigata nehlásila žiadne škody. Všetky japonské jadrové elektrárne sú odstavené po masívnom zemetrasení a následnom cunami v roku 2011, ktoré poškodilo jadrovú elektráreň Fukušima-Daiči. Fukušima sa nachádza asi 250 kilometrov na severovýchod od miesta, kde sa dnes triasla zem.
      

Národná vysielacia spoločnosť NHK informovala, že po otrase došlo k zosuvu pôdy, ktorý zablokoval cestu. Dvesto japonských domácností zostalo bez dodávok elektriny a rýchlovlak Šinkanzen v oblasti dočasne prerušil prevádzku.
     

Silné zemetrasenie dnes otriaslo aj riedko obývanou oblasťou regiónu S'-čchuan v juhozápadnej Číne. Podľa americkej geologickej služby (USGS) malo epicentrum 39 kilometrov od mesta Kchang-ting v hĺbke 14,6 kilometra a magnitúdu 5,9. Čínski geológovia uvádzajú magnitúdu 6,3.
      

Toto zemetrasenie si vyžiadalo najmenej jednu obeť na živote, ktorú zabili padajúce predmety, a 15 zranených. Najmenej dva domy sa pri ňom zrútili, informovala druhá najväčšia čínska štátna tlačová agentúra China News Service.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona