Silné dažde a zosuvy pôdy v Peru si vyžiadali najmenej 72 obetí na životoch

NETKY.SK • 19 Marec 2017, 10:37 • 2 min
Silné dažde a zosuvy pôdy v Peru si vyžiadali najmenej 72 obetí na životoch

LIMA - Na najmenej 72 mŕtvych sa zvýšil počet obetí, ktoré si v uplynulých týždňoch v Peru vyžiadali silné dažde, rozvodnené rieky, zosuvy pôdy a záplavy. Podľa peruánskych úradov ide o najhoršiu prírodnú pohromu od roku 1998. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Rozvodnené rieky zničili v celej krajine už približne 115.000 obytných domov a spôsobili tiež zrútenie asi 117 mostov. Mnohí ľudia uviazli na strechách svojich príbytkov čakajúc na záchranu.

 

Vo viacerých mestách ležiacich na pobreží Tichého oceánu intenzívne dažde spôsobili, že kanalizácia nestačí odvádzať vodu, a tá zaplavuje ulice. Peruánska metropola Lima je od začiatku týždňa bez dodávok pitnej vody. Pri udržiavaní verejného poriadku v 811 mestách a obciach, ktoré vyhlásili stav ohrozenia, pomáha polícii aj armáda.

Peru už ponúkli pomoc prezidenti Čile, Bolívie a Venezuely.

Nezvyčajné dažde, ktoré sa v Peru očakávajú aj v nadchádzajúcich dvoch týždňoch, zapríčinilo oteplenie povrchových vôd vo východnej časti Tichého oceánu.

Podobné zosuvy pôdy a záplavy zapríčinené intenzívnymi dažďami si v roku 1998 vyžiadali životy 374 ľudí.





 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona