Silná búrka sužuje juhovýchod Austrálie už tretí deň

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 08:42 • 2 min
Silná búrka sužuje juhovýchod Austrálie už tretí deň

SYDNEY - Silná búrka s vetrom presahujúcim v nárazoch 135 kilometrov za hodinu bičuje juhovýchod Austrálie už tretí deň.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ sú hlásení najmenej traja mŕtvi a traja nezvestní. Úrady v štáte Nový južný Wales vyhlásili stav prírodnej katastrofy potom, čo živel strhával stĺpy elektrického vedenia, stromy a strechy a bez elektrickej energie zostalo viac než 200 000 domácností. Prudký lejak zasiahol východné pobrežie vrátane metropole Sydney, kde museli zrušiť alebo odkloniť viacero letov a uzavrieť prístav. Úrady pre rozbúrené more uzavreli aj najväčší uhoľný prístav na svete Newcastle. "Máme tu pokračujúci vietor, dážď a náhle povodne," povedal premiér štátu Nový južný Wales Mike Baird, podľa ktorého sa škody vyšplhajú do miliónov dolárov.


Najviac postihnuté je mesto Dungog ležiace asi 200 kilometrov severne od Sydney, kde zahynuli dvaja starší muži a jedna žena. V oblasti spadlo už vyše 40 centimetrov zrážok, čo viedlo k náhlym povodniam na viacerých miestach. Desiatky ľudí tak zostali uviaznuté v autách či na strechách svojich domov, zatopené sú aj cesty a železnice. Stovky škôl v oblasti zostali zatvorené.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies