Sila Ameriky je v jej rôznorodosti, odkázala šesťnásobná olympijská víťazka Felixová

NETKY.SK • 15 November 2016, 16:16 • 2 min
Sila Ameriky je v jej rôznorodosti, odkázala šesťnásobná olympijská víťazka Felixová

DAUHA - Desať mesiacov pred voľbami organizátora olympijských hier 2024 dostali zostávajúci traja kandidáti prvú oficiálnu príležitosť, ako si získať hlasy členov Medzinárodného olympijského výboru (MOV). V katarskej Dauhe si vyše tisíc delegátov generálneho zhromaždenia Asociácie národných olympijských výborov (ANOC) vypočulo 20-minútové prezentácie Budapešti, Los Angeles a Paríža.

slovakia

left justify in out

Týždeň po voľbách prezidenta USA sa upriamila pozornosť na kalifornského uchádzača. Očakáva sa totiž, ako zmena v Bielom dome ovplyvní šance pôvodne vysoko favorizovaného Los Angeles. Republikán Donald Trump vo svojej kampani neváhal siahnuť po rétorike osočujúcej homosexuálov, imigrantov, Mexičanov či moslimov, čo určite zaregistrovali aj členovia MOV. Situáciu v Juhoafrickej republike napríklad označil za "kriminalitou nasiaknuté smetisko, ktoré každú chvíľu exploduje".

 

Trump sa navyše doteraz v olympijskom hnutí nijako neangažoval, zatiaľ čo jeho súperka Hillary Clintonová podporovala neúspešnú kandidatúru New Yorku na OH 2012 a osobne navštívila niekoľko olympijských hier. V Atlante 1996 bola ako prvá dáma. Dosluhujúci šéf Bieleho domu Barack Obama zasa nedokázal svojou prítomnosťou v Kodani 2009 zabrániť vypadnutiu Chicaga už v prvom kole. Starosta Los Angeles Eric Garcetti je demokrat a v kampani spolu s lídrom kandidatúry Caseym Wassermanom podporovali Clintonovú. Aj vzhľadom na výsledky volieb bol výber hlavnej tváre prezentácie viac ako veľavravný. Delegátom 205 národných olympijských výborov, zástupcom medzinárodných športových federácií a členom MOV sa prihovorila Afroameričanka Allyson Felixová, šesťnásobná olympijská víťazka v atletike.


"Máme za sebou voľby a niektorí z vás sa možno pýtajú, či nie sú v ohrození základné hodnoty Ameriky. Mám pre vás jedno posolstvo: Prosím, nepochybujte o nás. V rôznorodosti je naša najväčšia sila. Verím, že LA je perfektná voľba pre hry v roku 2024, pretože tvár nášho mesta, to je odraz tváre samotného olympijského hnutia," uviedla Felixová.


Los Angeles usporiadalo olympijské hry už v rokoch 1932 a 1984, v USA sa letná verzia konala naposledy v Atlante 1996. "Je to naša tretia kandidatúra za desať rokov a mnohé dôvody napovedajú tomu, že je najpozoruhodnejšia, akú som mal možnosť vidieť. Poučili sme sa z uplynulých lekcií, pretože zlyhanie môže byť najlepší učiteľ," podotkol prezident Olympijského výboru USA Larry Probst. Kandidáti na OH 2024 majú iba tri oficiálne príležitosti na predstavenie svojich návrhov. Prvú teraz v Dauhe, druhú v júli 2017 na technickej schôdzi členov MOV a poslednú už priamo na volebnom zasadnutí MOV v septembri 2017 v peruánskej Lime.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies