Sikorski: Francúzsko by nemalo Rusku dodať vrtuľníkové lode

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 14:00 • 2 min
Sikorski: Francúzsko by nemalo Rusku dodať vrtuľníkové lode

PARÍŽ - Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyzval dnes Francúzsko, aby odstúpilo od zmluvy na predaj dvoch vrtuľníkových výsadkových lodí typu Mistral do Ruska, pretože by mohli predstavovať hrozbu pre východoeurópske štáty, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Na otázku denníka Le Mond, či by Francúzsko malo vojenské plavidlá v hodnote 1,2 miliardy eur dodať Rusku, Sikorski odpovedal, že nie. "Ruskí generáli už povedali, na čo budú tieto lode využité: na zastrašovanie susedov Ruska v Čiernom mori, teda európskych partnerov," uviedol Sikorski.
     

"Myslím, že Francúzsko by sa nechcelo ocitnúť v úlohe dodávateľa účinných zbraní agresorovi," uviedol ďalej šéf poľskej diplomacie.
     

Kontrakt na dodávku vrtuľníkových lodí triedy Mistral, uzavretý v roku 2011, bol vôbec prvým veľkým nákupom zbraní, ktorý Moskva uskutočnila od pádu Sovietskeho zväzu. Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy podpísanie zmluvy s Ruskom vítal ako dôkaz toho, že studená vojna sa skončila.     
     

Prvá loď Vladivostok má byť do Ruska dodaná v poslednom štvrťroku 2014. Dodanie druhej lode, nesúcej názov po krymskom prístavnom meste Sevastopol, je naplánované na rok 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies