Šiitskí povstalci vypísali odmenu za dolapenie prezidenta Hádího

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 13:46 • 2 min
Šiitskí povstalci vypísali odmenu za dolapenie prezidenta Hádího

SANÁ - Jemenskí šiitskí povstalci vypísali odmenu za dolapenie prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorý sa pod ich tlakom musel uchýliť na juh krajiny.

slovakia

left justify in out

Vzbúrenci, takzvaní húsíovia, v jemenskej štátnej televízii zverejnili vyhlásenie, ponúkajúce odmenu 100.000 dolárov za zadržanie Hádího, uviedla agentúra AP. 
     

Povstalcom sa už podarilo zadržať jemenského ministra obrany Mahmúda Subajhího, ktorý sa na čele prezidentovi verných síl osobne zapojil do bojov v provincii Lahdž. 
     

Minister zahraničných vecí Rijád Jasín vyzval dnes arabské štáty, predovšetkým z oblasti Perzského zálivu, na "okamžitú" vojenskú intervenciu v Jemene, ktorá by zastavila postup povstalcov. 
     

Podľa Jásina je potrebné vyslanie arabských leteckých aj námorných síl. V opačnom prípade podľa neho hrozí, že sa Jemenu de facto zmocní Irán, ktorý údajne podporuje húsíov. Tí to ale popierajú. 
     

Výzva bola zverejnená krátko po tom, ako prezident utiekol zo svojho paláca v prístavnom meste Aden, ku ktorému sa približujú jednotky húsíov.
     

Prezident sa do Adenu uchýlil po faktickom vyhnaní z jemenskej metropoly Saná, ktorú od vlaňajšieho septembra kontrolujú húsíovia. Dnes Hádí odišiel zo svojej rezidencie v Adene na neznáme miesto.
     

Objavili sa tvrdenia, že opustil Aden, čo však následne popreli dvaja jeho blízki spolupracovníci. Podľa nich prezident zostáva v meste a nemá v úmysle ho opustiť. 
     

Okolie prezidentského paláca v Adene sa dnes opäť stalo terčom útokov neidentifikovaných bojových lietadiel. 
     

Podľa správ miestnych médií sa dnes vzbúrenci priblížili k Adenu na vzdialenosť 15 kilometrov, kde sa dostali do stretov s juhojemenskými milíciami. Predtým dobyli dôležitú leteckú základňu vzdialenú 60 kilometrov severne od Adenu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies