Šiitskí povstalci v Jemene vypálili na Saudskú Arábiu raketu

NETKY.SK • 5 Január 2018, 16:27 • 2 min
Šiitskí povstalci v Jemene vypálili na Saudskú Arábiu raketu

SANÁ - Šiiskí povstalci v Jemene odpálili v piatok balistickú raketu, ktorá mala zasiahnuť saudskoarabské mesto Nadžrán. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie povstalcov.

slovakia

left justify in out

Saudskoarabská štátna televízia uviedla, že protivzdušná obrana nad Nadžránom, ktorý leží na juhozápade Saudskej Arábie, raketu zlikvidovala.

 

Naopak, podľa televízie al-Masira spriaznenej s povstalcami strela "s veľkou presnosťou" zasiahla cieľ. Šiiskí povstalci známi ako húsíovia neskôr vyhlásili, že vypálili aj ďalšiu raketu, ktorej cieľom boli Saudskou Arábiou podporované jednotky zoskupené na západnom pobreží Jemenu.

 

Húsíovia už v minulosti vypálili na Saudskú Arábiu viacero rakiet s cieľom zasiahnuť jej vnútrozemie vrátane metropoly Rijád a tamojšieho medzinárodného letiska.

 

Vojenská koalícia pod velením Saudskej Arábie intervenovala v Jemene v marci 2015 so zámerom poraziť Iránom podporovaných šiitských povstalcov nazývaných húsíovia a obnoviť medzinárodne uznanú vládu prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího.

 

Ani jeden z týchto cieľov sa však dosiaľ nepodarilo naplniť, pričom konflikt trvá už vyše 1000 dní a vyžiadal si životy najmenej 5200 civilistov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies